Служебното правителство е на България, така Росен Плевнелиев отговори на въпроса на кого е кабинетът на Георги Близнашки и връща ли ГЕРБ на власт, както заявиха и от БСП, и от Реформаторския блок, предаде БГНЕС.

"Това е едно правителство, което има амбициите не само да преминем три месеца, като правим избори и нищо друго - така както ги съветват много партии, а да спазва Конституцията и законите. Това е едно нормално правителство с пълни функции с изключение на това, че няма законодателна инициатива, тъй като липсва Народното събрание", добави държавният глава.

По думите му обикновено статистиката показва, че правителствата са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация. А кабинетът "Близнашки" щял да назначи не повече от няколко стотин - нищожен процент на фона на всичко останало.
За мен това е доказателство, че служебното правителство действа експертно и надпартийно, подчерта Плевнелиев.

Според него и начинът, по който беше скроен кабинетът, доказвал това.

"Ние имаме от крайно леви до крайно десни представители в служебното правителство. Като държавен глава се погрижих да покрия целия спектър на българското общество. Затова вярвам, че служебното правителство е добре скроено, то действа и доказва, че е надпартийно, включително и с назначенията", добави Плевнелиев.

Той смята, че от друга страна не могат да се вържат ръцете на едно правителство, когато е преценило, че има хора, които трябва да бъдат сменени. И даде за пример връщането на Ваньо Танов като директор на Агенция "Митници", за когото Близнашки заяви, че е единственият човек, "който може да вкара в ред проблемите" там.

"Аз ще ви кажа, че лично, като държавен глава, не познавам друг шеф на митниците в цялата история на демократичния преход на България досега, който да е сложил рентгени на всички граници, да е сложил измервателни уреди на всички тръбопроводи, петролопроводи, пристанища и на десетки хиляди бензиностанции. И не познавам друг шеф на митниците, който да е събрал повече пари от него", изтъкна Плевнелиев.

По думите му в труден момент за нацията, когато приходите са на дъното, а бюджетът "изначално е сгрешен нарочно", когато митниците са неефективни - ако му посочат по-достойна кандидатура, с удоволствие би я приел.

Според него става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на пробития бюджет и пробитите приходи, "които така или иначе чрез една актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани".

"Отново казвам, без ревизия на бюджета в държавата няма да мине", категоричен бе президентът.

Преди дни и финансовият министър Румен Порожанов заяви, че няма да се разминем без актуализация на бюджета.


АНКЕТА: Одобрявате ли връщането на Ваньо Танов в митниците?