Плевнелиев призова да се уважават правилата на демокрацията

stat
19:38  |  11 май 2013 | Политика / Редактор Елица Петрова /  
Плевнелиев: Призовавам политическите партии и медиите да уважават правилата на демокрацията Плевнелиев: Призовавам политическите партии и медиите да уважават правилата на демокрацията
Сн.: БГНЕС

Отнасям се с доверие към действията на институциите и подкрепям техните усилия. Очаквам в кратки срокове резултатите от проверката на прокуратурата и ДАНС. Това каза президентът в изявление до медиите.
"Очаквам и незабавна реакция от страна на Централната избирателна комисия, така че да гарантира законосъобразното провеждане на демократични избори, включително и предприемането на спешни мерки, ако това е необходимо", посочи президентът.

Призовавам преди ЦИК, Прокуратурата и ДАНС да си свършат работата, да не се правят каквито и да било твърдения и изводи, за да се търсят изборни дивиденти в деня на размисъл. Призовавам политическите партии и медиите да уважават правилата на демокрацията", заявява още Росен Плевнелиев.

Президентът направи това изявление по повод откритите по-рано днес 350 000 нелегални бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд.

От пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че отношенията им с въпросната печатница са приключили на 8 май, когато в цялата страна са получени поръчаните бюлетини за изборите в неделя.

Незабавни реакции имаше и от политическите партии. От БСП изразиха опасения за манипулация на вота. Лидерът Сергей Станишев изчисли, че откритите бюлетини съответстват на 10% от гласуващите.

От ДПС съзряха опит за държавен преврат. Те призоваха и за бърза реакция от страна на ЦИК.

От партията на Меглена Кунева пък призоваха към масово гласуване, за да се попречи на каквито и да било сценарии за управление.

От ДСБ призоваха изборите да бъдат отложени.

Волен Сидеров пък настоя да бъде свикан извънреден съвет при президента тази вечер.

От ПП ГЕРБ заявиха, че определени политически формации и определени държавни структури участват в много сериозен сценарий за дестабилизация. От ГЕРБ обявиха, че сезират ЦИК и прокуратурата, че в деня за размисъл, една медия и един журналист са си позволили да извършат набедяване в извършване на престъпление спрямо ГЕРБ.
TV7 съобщи за акцията на ДАНС и прокуратурата още преди тя да излезе със съобщение.
Последно в Политика


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.