След референдума във Великобритания е необходимо ЕС да бъде заздравен и да получи нова доза доверие. Трябва да избегнем най-лошата криза - моралната, заяви президентът Росен Плевнелиев, който днес разговаря с френския президент Франсоа Оланд.

Държавният глава е на официално посещение във Френската република, съобщи пресслужбата на президента.

Вижте снимки >>>

Според президента Оланд европейският проект трябва да бъде защитен от несигурността след референдума във Великобритания.

"Трябва да останем приятелски настроени, но трябва да сме наясно със следващите ходове", коментира френският държавен глава.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че сега е важно да се стартират нови проекти на европейска интеграция каквито са Европейският енергиен съюз и Общият дигитален съюз.

Брекзит

По повод резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС президентът Росен Плевнелиев призова към британските власти да бъде отправен ясен апел за необходимостта от започването на един легитимен процес на преговори за условията на излизането на Обединеното Кралство от ЕС.

"Всички ние сме дълбоко притеснени от резултатите от този референдум. Оттук нататък обаче не можем да допускаме неяснота и трябва да гледаме напред. Ако това е развод, то той трябва да се случи по най-разумния и демократичен начин. Трябва да останем приятели и да направим всичко възможно, ако някой ден решат, нашите британски приятели да се върнат обратно в семейството на европейските нации", каза президентът Росен Плевнелиев.

Разширяване на ЕС

От изключително значение също така е да продължи процесът на разширяване на ЕС, беше подчертано по време на разговора.

"Отслабването на европейския проект и липсата на европейска перспектива за страните партньори от региона може да доведе до дестабилизация", предупреди държавният глава.

Президентът посочи, че България активно и последователно подкрепя процеса на разширяване на ЕС. Предпоставка за справедлива оценка на напредъка продължава да бъде стриктното изпълнение на критериите за членство в ЕС, според индивидуалните постижения на всяка страна, каза държавният глава.

На 4 юли по инициатива на президента Франсоа Оланд в Париж ще се проведе Среща на върха по Балканите, стана ясно по време на срещата.

Търговско-икономически отношения

Над 1 млрд. евро годишно е стокообменът между България и Франция през последните 10 г. Ръстът е 61,2%, а френските инвестиции в България надхвърлят 1,3 млрд евро.

Тези данни посочи президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на френския бизнес, с която започна официалното му посещение в Париж.

Френската република е стратегически търговско-икономически партньор и нашата страна отдава приоритетно значение на развитието на двустранните ни отношения, подчерта държавният глава.