Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев в словото си на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, цитиран от БТА и БНР.

"Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си. Не случайно българската армия винаги е сред най-уважаваните национални институции. Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора, като оказват навременна и ефективна помощ за преодоляване на последствията от стихийни бедствия, аварии и катастрофи", изтъкна държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи, че днес е ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на Въоръжените сили. По думите на президента е постигнато широко политическо съгласие за приемане на нова програма и план за развитие на Въоръжените сили и за стартиране на приоритетни проекти за модернизация.

"От следващата година средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2 процента от БВП на страната през 2024 г.", каза президентът. По думите му, бъдещите инвестиции в отбраната трябва рязко да повишат нашата оперативна съвместимост с партньорите в НАТО.

Като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Алианса, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към Българската армия, за което говорят високите оценки, които те дават на нашите контингенти при участието им в операции и мисии зад граница, отбеляза в словото си президентът Плевнелиев.

Той определи като недопустимо днес в Европа да бъдем свидетели на замразени конфликти, дестабилизация и нарушаване на международния правов ред, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19-ти век на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияния.

"Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите", каза президентът.
Според него не бива да допуснем да бъдем отклонени от правия път на европейското развитие от националния идеал, завещан от Левски за чиста и свята република с правила, които важат за всички, и институции в служба на хората.

"Днес имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм", заключи държавният глава.