Само преди година Плевнелиев пропусна в речта си руските воини и понесе значителни критики от българската общественост. Ситуацията е доста деликатна и около отношенията между Украйна и Русия и позицията на България да подкрелпи санкции срещу управлението на Путин.

В днешния празничен ден всеки българин, където и да е по света ще издигне българското знаме. Нека, когато над главите ни, вятърът развява родния трибагреник не забравяме, че имаше време, когато нашата нация бе лишена от собствен път на развитие.

С тези думи президентът Росен Плевнелиев започна словото си пред Паметника на Цар Освободител по повод 137 години от Освобождението на България.

По думите му в този ден сме обединени в своята признателност и почит към хилядите руски воини.

Държавният глава и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев поздрави строените роти на площада по случай националния празник. Първите две роти бяха от гвардейци, а останалите три роти от софийския гарнизон - формирования от Горна баня, Мусачево, Божурище.

Плевнелиев припомни, че ако днес може да се наречем свободни, това не би било възможно без Раковски и Караджата, без Ботев и Левски, без будителите и възрожденците, без строителите на съвременна България.

Днес българите заставаме като един. Днес се покланяме пред подвига на всички знайни и незнайни герои. В този ден сме обединени в своята признателност и почит към хилядите войни – румънци, финландци, украинци, литовци и други, загинали в освободителната Руско-турско война. Подвигът им няма да бъде забравен и българския народ винаги ще се прекланя пред тяхната саможертва, заяви президентът Плевнелиев.

Според държавния глава без съмнение Трети март е онази паметна дата, на която България се завърна на картата на Европа.

Президентът посочи, че свободните българи са тръгнали редом с най-демократичните и прогресивни нации, избирайки европейския път на развитие