Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на Десетата конференция "Сигурността в Югоизточна Европа", която обсъжда сигурността в региона и геополитическата динамика в Черноморския регион, предаде БТА.

По думите му е въпрос на отговорно отношение към следващото поколение и на европейски подход е "да запазиш и да покажеш историята такава каквато е".
Преди дни в Брюксел македонският президент също се ангажира с европейски подход по отношение на съседите и историята. Остава да видим как в Скопие разбират европейския подход на дела, а не на думи, каза президентът Плевнелиев, който преди дни призова Македония да спре с манипулирането на историята.

Пред експертите по сигурност президентът отбеляза, че "се грижим за всеки камък и документ, независимо кой го е оставил по нашите земи - траки, римляни, византийци, турци, който и да е и е въпрос на отговорност към следващото поколение и на европейски подход да запазиш и да покажеш историята такава каквато е", цитира го "Дневник".

Между двете страни имаше напрежение заради скандалната македонска изложба, опитваща се да представи средновековни български ръкописи за македонски при гостуване в Кралския музей в Брюксел.

Пред участниците в конференцията президентът обясни, че след събитията в САЩ от 11 септември 2001 г. международните отношения и светът са много по-различни и всички осъзнават опасността и последствията от съвременния тероризъм.
Защитата на сигурността означава, че трябва да бъдем интегрирани глобално, но да бъдем ефективни и силни локално, каза Плевнелиев.
Той заяви, че атаката на летището в Бургас няма да бъде забравена, а подобна жестокост няма да бъде толерирана. Рано или късно, аз съм убеден, извършителите и поръчителите ще бъдат разкрити и справедливо наказани, надява се Плевнелиев.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик коментира, че атентатът в Бургас е показал, че тероризмът удря не само в градове като Ню Йорк, Лондон и Мадрид, а удря навсякъде, дори и в България.

Междувременно НИС на СДС настоя "да се замразят преговорите за присъединяване към ЕС на бившата югославска република Македония, докато не се прекрати кражбата на българска история и култура".
Парламентът трябва да изрази позиция по въпроса за съществуването на македонско малцинство в България и за правото на българите в Македония свободно да демонстрират своята етническа принадлежност, смятат още сините.