Няма инциденти в съоръженията за ядрена инфраструктура в Русия, заяви за Франс прес представител на руската държавна компания Росатом.

Максималните равнища на рутений-106 във въздуха в Русия през периода септември-октомври са били 200 пъти под допустимото и не са представлявали опасност за здравето, увери също днес руският ресорен контролен орган Роспотребнадзор, цитиран от ТАСС и БТА.

"Роспотребнадзор извърши анализ на регистрираните равнища на рутений-106 в атмосферния въздух в Русия през септември-октомври 2017 г. Установено е, че максималните равнища на рутений-106 в атмосферния въздух са 200 и повече пъти под допустимото ниво и не представляват заплаха за здравето на населението", заяви руската агенция за защита на потребителите.

Русия призна снощи, че е регистрирала радиоактивно замърсяване на части от територията си в края на септември и началото на октомври и така потвърди съобщенията на няколко европейски агенции за наблюдение на радиоактивността.

Русия призна за радиоактивния облак >>

Руската метеорологична служба Росгидромет съобщи, че всички наблюдателни станции в Южен Урал са засекли повишени концентрации на изотопа рутений-106, като най-висока концентрация е била установена от станцията в село Аргаяш. То е на 30 км от ядрения комплекс Маяк, пострадал през 1957 г. от една от най-тежките ядрени злополуки в историята и служещ днес за преработка на отработено ядрено гориво, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

"Радиоизотопът Рутений-106 беше засечен от наблюдателните станции в Аргаяш и Новогорний" между 25 септември и 1 октомври, уточни вчера Росгидромет в сводката си за състоянието на околната среда на територията на Русия. В сводката се казва, че в Аргаяш е засечена "крайно висока концентрация" на рутений-106, превишаваща 986 пъти показателите, регистрирани предишния месец.