Протестиращи роми застанаха на линията Захарна фабрика-Горна Баня на прелеза до кв. "Факултета", а каруци "паркираха" върху железопътната линия.

Протестът спря движението в междугарието София-Перник от 9.15 ч. до 11 ч., като бяха блокирани 4 пътнически влака, които обичайно преминават през този участък.

От БДЖ обясниха, че такъв протест трябва да се прави след предварително уведомление, каквото не е получено.

От пресцентъра на СДВР, цитирани от "Фокус", съобщиха обаче, че ромите имат одобрен от Столична община мирен протест в кв. „Факултета” от 10 до 12 часа, който включва и блокиране на жп линията.

"Този кмет там, който остави толкова деца на улицата, трябва да си подаде оставката", коментира представител на протестиращите по повод събаряне на ромските постройки в Стара Загора пред bTV. 

В Стара Загора бяха съборени 55 незаконни ромски постройки. От общината обясниха, че няма да допуснат инцидент като във варненския квартал „Аспарухово” и предложиха няколко варианта за настаняване ромите.

Ромите от „Факултета” настояват да се вземат мерки, за да не се случи същото в София, във Видин, Монтана и в много други градове, където роми живеят в незаконни постройки.

Те чули, че се готви събаряне и на техните постройки, затова настояват да бъде намерено решение за узаконяване на домове, които не са построени по правилата.

"В квартал "Факултета" живеят 35 000 души. 80% от тях имат законно или земя, или къщи", заяви Петко Асенов от Националния център за развитие на ромите в България пред БНР.

По думите му това са големи къщи, построени преди 10-15 г., които не са опасни. Жителите им плащат ток и вода, но общината не искала да ги узакони.

Протестиращи показаха документи, свързани с къщите си, сред които разрешително на собственици на терени, на границите, на които те са построили къщи, както и подготвени архитектурни скици за постройките.

Междувременно кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров каза, че протестът на ромите бил недоразумение, тъй като в квартала щели да се събарят само бараки на роми, които нямат адресна регистрация в София. 

В отговор протестиращите обещаха да не блокират отново жп линии.

В четвъртък ще се направи ромски съвет, където вътре ще влезе самият кмет, за да може лека-полека да се вземат мерки и да се узаконяват всички тези къщи, които са за узаконяване, заяви Петко Асенов от Националния център за развитие на ромите в България след среща с местната власт.