Това каза на пресконференция в БТА доц. д-р Илона Томова, координатор на проекта за България. По думите й с амбициозната цел се е заел френският национален институт за източни езици и цивилизации, партньор по проекта.

"Ромската азбука ще стане факт, ако бъде възприета от основните ромски общности. В момента ромите използват азбуките на страните, в които живеят", отбеляза Томова.

Предмет на изследването ще бъде и повлияването на местните езици върху ромските диалекти.
Специалистите от френския институт смятат да подготвят и учебници по ромски език, в които граматиката ще бъде представена на трите основни ромски диалекта - първият е масово разпространеният в Румъния и Западна Европа, вторият - диалектът на турските роми, заселени основно в България, Македония, Сърбия и Албания, а третият - някой от влашките диалекти. 

Неотдавна проф. Атанас Атанасов от БАН представи данни, според които за 65 години ромите у нас са се увеличили два пъти. През 1946 г. те са били 2.42%, турците - 9.61%, българите – 83%, а тази година ромите са 4.9%, турците - 8.8%, а българите - 84.8%. Той обаче уточни, че не може да се говори за циганизация на населението, тъй като при ромите има освен висока раждаемост, висока заболеваемост и смъртност.

Преди дни пък вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че ромите не трябва да бъдат представяни в негативен план, защото има много примери за образовани и успели сред тях. По повод Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020) той коментира, че целите му са нови жилища, по-дълъг престой на ромските деца в училище и равен достъп до здравните услуги.