Мащабната акция стартира в район „Източен”, където според местната администрация има между 50 и 80 сгради, които са незаконни и трябва да бъдат съборени.
Незаконните сгради не са къщи, а павилиони и навеси, където се върти търговия.

Вижте снимки от разчистването на Столипиново>>>

Първоначално ромите в квартала се разбунтуваха и казаха, че ще спрат техниката на общината. Затова и жандармерията имаше готовност да окаже съдействие. Това обаче не се случи.

Фадромите трябваше да бутнат първите постройки на улица "Крайна" тази сутрин. Оказа се, че 2/3 от тях вече са съборени от собствениците, затова служителите на общината днес само разчистваха строителните отпадъци.

Някои от ромите дори изразиха задоволство, че е добре да се разчистят обектите, за да може теренът да се облагороди.

"Заповеди за доброволното премахване на тези постройки сме издали още преди време. Хората бяха предупредени, че ако сами не ги премахнат, на 25 април започваме ние да ги бутаме", обясни акцията кметът на район "Източен" Петър Петров, цитиран от Булфото.

Той уточни, че няма да бъдат премахвани постройки, в които живеят хора, а само павилиони, гаражи, навеси, които нямат разрешително за строеж.

"На тези от тях, които искат да развиват търговия ще издадем разрешително", увери Петров.

На хората ще бъде отредено друго място, където да могат да разположат павилионите си. Там обаче, те ще трябва да заплатят приблизително по 100 лева за 10 кв. м на месец и да представят проекти за новите си обекти, съобщи "Фокус".
Съвсем легално ще има ток и вода, за разлика от сегашните постройки, където търговците са прекарвали от жилищните блокове ток за съществуването на павилионите.

Пред bTV зам.-кметът на района Николай Чунчуков каза, че акцията ще продължи в понеделник, когато ще бъдат съборени останалите незаконни сгради, ако през уикенда собствениците им не ги премахнат сами.

За събарянето на незаконни постройки пловдивския район "Източен" е отделил от бюджета си около 20 000 лева.