Екипът на телевизията - репортерката Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов, са били изпратени в Самоков, за да вземат интервю от кандидата за общински съветник на ДПС - Трайчо Василев, по прякор Пиже.

Василев е човекът, заснет от друг екип на телевизията, как организира частно енерго в ромската махала в Самоков и как се краде ток. След излъчването на репортажа започна прокурорска проверка, а част от ръководството на ЧЕЗ в града беше уволнено.

"Преди екипът ни въобще да има възможност да снима и да обясни за какво е там, Трайчо Василев, синът му и още десетки роми ни нападнаха. Агресията беше провокирана първоначално от Василев", каза Ганчева.

Репортерката е блъскана, операторът е получил няколко удара с юмрук в лицето, а шофьорът е със спукана скула и охлузвания. Камерата е счупена, а по колата са нанесени щети.

Колегите са успели да пуснат камерата и да заснемат част от побоя. За съжаление, камерата ни беше счупена, след като мъж, разпознат като сина на Трайчо Василев, изрита техниката и оператора и я повреди. Колата на екипа също е повредена. За щастие екипът ни не пострада сериозно, защото успяхме да избягаме бързо от ромската махала”, допълва Ганчева.

Полицията започна разследване, образувано е досъдебно производство.

Местан: Нашият кандидат да напусне листата

Чакаме информация от разследващите органи дали кандидат на ДПС е участвал в покушението, но ако се окаже, че е имал каквото и да е отношение - пряко или косвено, настояваме незабавно да подаде заявление и да напусне листата, коментира в извънредно изявление пред журналисти лидерът на партията Лютви Местан.

Той бе категоричен, че ако кандидатът откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ДПС няма да го припознае за свой съветник.

"Абсолютно категорично, безусловно и без всякакви уговорки осъждаме покушението срещу журналисти от Нова телевизия и настояваме разследването да приключи възможно най-скоро и да се приложи цялата строгост на закона", каза още Местан, цитиран от "Фокус".

По думите му в България никой няма право да живее с чувството за безнаказаност, особено когато става въпрос за покушение срещу свободата на словото. Той бе категоричен, че когато става въпрос за принцип, за ДПС няма партиен интерес.

"Заявявам, че не искаме гласа на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист
", подчерта Местан.

БСП: Случаят да не се повтаря

От БСП призовават отговорните органи да изяснят възможно най-бързо случая с нападението срещу екипа на Нова телевизия и да предприемат действия той да не се повтаря.

"Не можем да си позволим репортерите да се боят от физическа саморазправа. Свободното слово у нас е достатъчно ограничено и без това. А без свободно слово, без достъп до информация, не можем да твърдим, че живеем в демократична държава", се казва в изявлението на социалистите.

През септември 2014 г. екип на bTV бе нападнат при заснемане на репортаж за телефонни измами във Ветово. Репортерът Росен Цветков и операторът Любен Кацаров бяха атакувани от близки на измамниците, които бяха под домашен арест. Ромите се нахвърлиха с шамари и ритници върху тях и счупиха камерата им.