Нападението над седемте служители на Горското стопанство-Хисаря, които правели проверка за незаконна сеч, стана около 20 часа в понеделник. Те са нападнати от около 40 роми, въоръжени с дървени колове и камъни. При последвалата физическа саморазправа на четирима от горските са нанесени телесни повреди.

Един от тях остава в болница със счупена челюст, в тежко състояние, но без опасност за живота. Друг е със счупена ръка, трети с пукната глава, четвърти с хематоми по тялото.

Ромите изпотрошили и трите служебни автомобила на лесничеите. Побоят станал, след като горските инспектори засекли четири каруци, натоварени с незаконно добит дървен материал и направили опит да спрат извършителите. Едната каруца била спряна, но останалите три се оттеглили в неизвестна посока. 

По случая е образувано досъдебно производство в полицията в Карлово и са проведени активни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за установяване на извършителите на побоя. В мащабната акция на територията на град Баня са участвали служители от районните управления в Карлово и Хисаря, сектор “Специализирани полицейски сили” и Жандармерията в Пловдив.

Проверени са общо 52 лица, 64 адреса и 32 моторни превозни средства. От полицейските служители и представители на Горското стопанство са иззети общо около 40 куб. м незаконно съхраняван дървен материал, за което са образувани две досъдебни производства и са съставени 6 акта по Закона за горите.

Осем младежи на възраст около 20 години и непълнолетен тийнейджър са задържани за срок до 24 часа за участие в побоя над горските служители. Работата по пълното документиране на случая и събиране на данни за съпричастност и на други лица по случая продължава.

По думите на инж. Добрин Иванов, директор на Горското стопанство в Хисаря, ромите дори продавали незаконно отсечения дървен материал. Той допълни, че служителите му имат служебно оръжие, но е било по-добре, че не са го използвали. Шефът на Горското стопанство в Хисаря бе категоричен, че той и колегите му очакват справедливост.