Освен това наказанията са ниски - 1 година е 10 месеца затвор е най-тежкото, друг от подсъдимите получи година и половина, двама - по 10 месеца, а една - 8 месеца.

Други шестима получиха от Районния съд в Пловдив условни присъди - 1 година, с тригодишен изпитателен срок.

Повдигнатите обвинения срещу нападателите са за хулиганство, извършено в съучастие и с особена дързост и цинизъм, но двама имат и за закана за убийство, а други двама – за средна телесна повреда, уточни прокурор Венелин Савов, цитиран от БНР.

Присъдите са толкова ниски, защото делото се гледа по съкратената процедура и по закон в такива случаи наказанието се намалява, след като подсъдимите се признаят за виновно. По тази причина не бяха разпитани и 50 те свидетели.

Сумата на обезщетението за средна телесна повреда на едно от момчетата – 17-годишно - за счупена ръка, беше намалена от поисканите 40 000 лв. на 8000 лв., съобщи bTV.

Изумени сме от леките присъди, ще обжалваме, заявиха близки на пострадалите деца, които припомниха:

"Те дойдоха с брадвите, дойдоха с камъните, с коловете".

В същото време пред съдебната зала се събраха жители на ромската махала, които искаха оневиняване на близките им. Оказа се, че част от обвиняемите са завели контрадело срещу пострадалите при побоя деца, заради което са били викани на разпит.

Инцидентът стана на 26 юни и беше последван от масови протести в града.