Икономиката днес изисква все по-специални умения и тези, които не са образовани ще са социално изключени. Това Кунева каза по повод идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.

За тези стипендии са заделени 1 млн. лв., като 60% от парите идват от международен ромски фонд.

Гимназисти от ромски произход от IX и X клас с годишен успех над 3,50 ще получават по 30 евро на месец, за да бъдат подпомогнати да завършат средно образование. Те ще кандидатстват за стипендията и ще се разчита на тяхното самоопределение за ромския им произход, стана ясно от думите на Меглена Кунева.

Децата от ромски семейства се борят с повече трудности, за да ходят на училище, целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно, коментира министърът.

Кунева напомни, че над 2000 деца всяка година отпадат от училище и повечето са от ромски произход.

Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици. Намерението е да се увеличи броят на ромските деца, завършили гимназия и тези, които продължават в университет.

В ромската махала във Враца обаче смятат, че 30 евро за нищо няма да стигнат, отбеляза bTV. Според някои тази сума дори е подигравка.

За ромските стипендии ще се кандидатства

Ромските стипендии няма да се раздават, за тях се кандидатства по сложна процедура, заяви още Меглена Кунева, цитирана от пресцентъра на МОН.

Кунева е подчертала, че учениците от гимназиалния курс, които искат стипендия, ще трябва да представят мотивационно писмо, документи за доходи в семейството и свидетелство за успех в училище.

По думите й, за да им бъде отпусната стипендия, те трябва да отговарят на много сериозни критерии, включително и за поведение. Идеята, че някой ще влиза в класната стая и ще разделя децата на роми и българи и ще раздава пари на едните, е дълбоко невярна, каза вицепремиерът.

Министър Кунева е посочила, че успех 3.50 е минимумът условие за кандидатстване по програмата. Вече има подадени молби и сред тях има и такива с над 5.50, каза тя.