Пострадали от скандала, възникнал около 17.30 ч. на 23-и май са четирима мъже, съобщи пресцентърът на Областната дирекция на МВР в Благоевград. След извършен медицински преглед пострадалите са освободени за домашно лечение без опасност за живота.

Ситуацията бе овладяна от пристигналите на място полицейски служители, като не е допускано ново ескалиране на напрежението, се посочва в съобщението.  Задържани са осем души

Скандалът избухнал между две компании – българска и ромска – заради високо пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара, а българите играели карти. Картоиграчите искали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване, предаде БГНЕС.

На следващия ден протестиращи блокираха кръстовището между селата Гърмен, Марчево и Ковачевица. Стотици се събраха на протеста, в който се стигна и до сблъсъци, предаде БГНЕС. Автомобилите бяха връщани, ползвайки обходни маршрути през Гоце Делчев.

Вижте снимки >>>

Протестиращите искат изселване на незаконно живеещите в гърменския квартал "Кремиковци" роми.

Блокадата продължи над 4 часа - до 14.30 ч. и на място имаше солидно полицейско присъствие. Протестиращите се опитаха да тръгнат по пътя към "Кремиковци" в опит за саморазправа, но полицаите ги спряха.

Нов протест

а понеделник в 10 часа е насрочена среща при областния управител на благоевградска област. На нея ще присъстват Областният управител Бисер Михайлов, директорът на РДНСК и излъчена от протестиращите контактна група в състав от 10 човека, както и аз", каза кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Отделно от това, за 8 часа сутринта е насрочен протест и пред Общинска администрация-Гърмен.

Според Капитанова на срещата при областния управител ще се реши какво да се прави по-нататък. И какви мерки ще предприеме държавата срещу незаконно пребиваващите роми в квартал "Кремиковци" над село Марчево.