Ден преди това кметът на общината Минка Капитанова предупреди, че ситуацията в Гърмен отново излиза от контрол, предаде БНР.

В размирната нощ на 23 май, след скандал между жители на Гърмен и роми от местния кв. "Кремиковци", прераснал във физическа саморазправа, пострадаха четирима и бяха задържани 8 души. След това последваха серия от протести, като местните жители искат незабавно премахване на незаконните постройки в ромската махала. Най-голямата демонстрация бе на 2 юни, когато в Гърмен се събраха над 1000 души от цялата страна.

Местната администрация издаде забрана за протестни шествия, но въпреки нея  всяка вечер жители на селото излизат на демонстративен поход до разклона за квартал „Кремиковци“, в който трябва да бъдат съборени още 119 незаконни постройки.

До физическата саморазправа се е стигнало след скандал между ромите и част от протестиращите. С леки наранявания по главата след удар с тъп предмет е 36-годишен мъж от ромския квартал. След медицински преглед той е освободен за домашно лечение.

Полицията води разследване по установяване на всички участници в инцидента.

Два дни преди това сградата на общината осъмна с изпочупени прозорци. Кметът Минка Капитанова твърди, че са заплашвани и служители на общината. Закана за саморазправа е била отправена и персонално към нея, заради което тя ще поиска лична охрана.

Събарянето на незаконните къщи в ромския квартал започна в края на юни и две седмици след това бе преустановено заради жалба в Европейския съд по правата на човека, който издаде привременна мярка, изискваща да се спазва правото социално уязвимите семейства да бъдат подсигурени с временни жилища.

ДНСК удължи срокът за разрушаване на къщите на две от семействата, в които има деца с увреждания, до края на септември. Междувременно от контролната институция поискаха кметът на Гърмен незабавно да уведоми, дали е осигурен подслон на други пет семейства, чиито постройки предстои да бъдат съборени. Капитанова е изпратила писмо, в което твърди, че на хората са предложени жилища за временно настаняване.

В периода от понеделник до петък идната седмица е обявена акция по принудително събаряне.