Десетки жители на Осиково се събраха пред сградата на община Гърмен на мирен протест, съобщиха Дарик радио и БТА.

Те заявиха, че не са съгласни в затвореното училище в селото им да бъдат настанени ромски семейства, затова събрали и протестна подписка. Осиково е едно от най-отдалечените планински села на община Гърмен, в което живеят около 580 души.

"Управляващите да намерят друг вариант, не сме съгласни ромите да бъдат настанени тук. Затвориха ни училището, защото Общината няма средства да го поддържа, децата ни учат в село Рибново, а сега за ромите има пари", каза Росица Пехливанова, която е сред протестиращите.

Тя поясни, че местните се страхуват, че ще бъдат жертви на кражби и физически саморазправи, в случай, че останалите без дом роми бъдат настанени в училището.

Хората в Осиково се заканват, че ако ромите бъдат докарани в селото, ще запалят училищната сграда.

"Ще продължим с протестите си, докато не бъдем чути", категорични са осиковци.

Кметът на Осиково Митко Дедьов застана зад позицията на съгражданите си. Той заяви, че няма да допусне представителите на ромската общност да живеят в местното училище.

Втори вариант за осигуряване на подслон и покрив за ромите е училището в съседното село Скребатно, но се очаква и тамошните жители да реагират и да се вдигнат на бунт.

"Има и трети вариант - да се ползва училище в друго населено място в общината. Но е сигурно, че и неговите жители ще са против", посочиха общински съветници в Гърмен.

Самите роми от гърменския кв. "Кремиковци" в понеделник декларираха, че не искат да ги местят на друго място.

Днес Общинският съвет в Гърмен не взе решение за настаняването на останалите без дом ромски семейства в закритото преди години училище на село Осиково. Общинарите се съобразиха с мнението на протестиращите.

"Държавата нека намери вариант за настаняване на останалите без покрив ромски семейства", казаха съветници.

На сесията присъстваха кметовете на всички населени места. Те бяха категорични, че никъде ромите не са желани.

В следващите дни кметът на община Гърмен Минка Капитанова и представители на Общинския съвет ще имат срещи с хора от централната власт и с представители на държавни институции, с отношение към проблема.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обаче изрази недоволство от действията на кмета на Гърмен Минка Капитанова. Неспособност или нежелание на местната власт да изпълнява правомощията си - така Бъчварова определи факта, че разработеният съвместен план не се спазва, а кметицата била "трудна за откриване".

Вътрешният министър участва в заседанието на вътрешната парламентарна комисия, предаде "Фокус".

"Основният ни подход след събитията в Гърмен е в съставяне на ежедневни планове за действия. Буквално всеки ден е определят мерките", добави Румяна Бъчварова.

Според нея проблемът е, че местната власт трябва да предприема мерките, които са в рамките на нейните правомощия.

"Едната възможност е настаняване в училището в Осиково. Другото предложение е било да се определят парцелите и зоните, в които може да се предостави общинска земя. Ромите изразиха готовност да я закупят, но това не беше направено. Не знам какво може повече да направя като изпълнителна власт, след като местната отказва”, допълни вътрешният министър.