Това заяви днес кметът на Община Гърмен Минка Капитанова, цитирана от БТА.

Обитателите на съборените в понеделник незаконни постройки в ромската махала не желаят да бъдат настанени в друго населено място. Жителите на всички села в община Гърмен пък са категорични, че не искат в селищата си роми.

Първоначалната идея бе останалите без покрив жители на "Кремиковци" да се подслонят в закритото преди години училище в село Осиково. Местните хора обаче само за ден събраха протестна подписка с над 300 подписа и организираха протест пред сградата на общината срещу това намерение.

"Нямаме полезен ход, не мога сама да реша този проблем. Предложиха на двама съпрузи, които нямат деца, да ги настанят в Кризисен център в Благоевград, те отказаха. Не стигнахме до решение и по време на извънредната сесия в сряда. Съветниците приеха декларация за създаването на Контактна група, която да иска в най-скоро време спешни срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с председателя на НС Цецка Цачева", каза още Капитанова.

Сред преговарящите от общината ще са кметът, председателят на общинския съвет, съветници, хора от Инициативния комитет на протестиращите българи срещу ромските набези и представители на ромите.

По думите на кметицата целта е община и държава да се обединят и заедно да намерят решение на огромния социален проблем, защото в ромския квартал ще бъдат съборени 124 незаконни къщи, а стотици деца и възрастни ще останат без дом.

"Някои се опитват да прехвърлят цялата отговорност за решението на проблема на общината. Само с общите усилия на местната и централната власт можем да се справим с тежката ситуация", допълни Минка Капитанова.

Вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова изрази недоволство от действията на кмета на Гърмен. Неспособност или нежелание на местната власт да изпълнява правомощията си - така Бъчварова определи факта, че разработеният съвместен план не се спазва, а кметицата била "трудна за откриване".

Роми отказаха социални услуги

Шест семейства, обитаващи незаконни постройки в община Гърмен, отказаха да ползват предложените им социални услуги, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Четири от тези семейства са живеели във вече съборените постройки, за други две предстои събаряне на 13 юли, като те също са консултирани предварително.

Екип на дирекцията "Социално подпомагане" в Гоце Делчев е консултирал всяко от семействата поотделно и според тяхната специфика им е предложил различни социални услуги.

На непълнолетна майка с дете на една година са описани възможностите за настаняване в звено "Майка и бебе". Същата услуга е предложена на семейство с две деца и на бременна с трето дете жена.

За другите семейства с деца е предложена седмична грижа в дом за деца, лишени от родителска грижа. На единственото семейство без деца е било осигурено място в център за временно настаняване. Всичките семейства са отказали да се възползват от предложените услуги, защото предпочитали да останат при родители или близки и роднини.

Социалните работници не са успели да открият на посочения адрес жена с три непълнолетни деца, за която също е било установено, че се е настанила при роднини.