Всяко стадо си има и мърша, разбира се, това не се отнася до всички, но факт е, че мине, не мине проблемът с роми се нагорещява до "червено". Със сигурност всички помнят конфликта преди години в махалата "Нов път" във Видин, няма как да бъде забравен случаят "Катуница" и още други...

Станахме обаче свидетели на поредния брутален акт на агресия в Асеновград, където роми биха безпричинно състезатели по кану-каяк и техните треньори и родители. Деветимата задържани от ромската махала отправиха и закани за убийство. В съда ромите отричат вината си, но протестите в Асеновград не стихват.

Защо този проблем остава във времето, направила ли е държавата необходимото за превенция, какво пропуска и действа ли се всеки път на пожар, а като угасне огънят забравяме до следващия подобен случай?

Харалан Александров: Гетото се превръща в ничия земя, там конфликтите се решават директно и брутално

Ние винаги избираме да пропуснем превенцията да си спестим усилията, да докараме нещата до криза и едва след това да започнем да се справяме със ситуацията. Гетото се превръща в ничия земя, която трябва да бъде заградена с телена ограда. Полицията застава между двете страни, тя пази гражданския конфликт. Не може всеки да бие, когото си иска. Това каза социалният антрополог Харалан Александров в ефира на БТВ.

„Ние винаги избираме да пропуснем превенцията, да си спестим усилията, да докараме нещата до криза и едва след това да започнем да се справяме със ситуацията. Ние сме майстори на кризисните ситуации. Мобилизацията идва в последния момент. Ние се мобилизираме да решим проблема, когато е на ръба“, отбеляза той.

„Агресията е пряко свързана с със социалното обслужване, това е проблем на обществото“, смята Александров.

„Една от особеностите на гетото е, че там конфликтите се решават директно и брутално. Гетата ги има в много развити общества. Това показва, че имаме диференцирано общество и много изключени от обществото хора. С развитието на глобализиращия се свят гетото има свойството да нараства. Моят призив към политиците е да не опростяват картината и да не я свеждат до етнически и социален проблем, тя има много измерения“, каза още социалният антрополог.

Кирил Добрев: Ако БСП беше на власт...

...нямаше да позволим да се стигне до етническо напрежение в Асеновград.

Трябваше да се вземат предварителни мерки, а не да се действа след събитията, заяви бившият депутат от БСП Кирил Добрев.

"Ерата "Борисов" приключва. Той е нарцис, който не може да преглътне високия рейтинг на Радев. Президентът много бързо удари два звучни шамара на Цветанов с репликата за корупцията", сподели социалистът пред по Bulgaria ON AIR.

Цецка Цачева: Случаят "Асеновград" не е в дневния ред


Размириците в Асеновград не са дневният ред на обществото ни в момента. Причините и последиците не са актуални. Законите трябва да се изпълняват от всички граждани. Поздравявам полицаите за добре свършената работа. Това коментира пред БНТ правосъдният министър Цецка Цачева.

Доц. Михаил Иванов: Конфликти като този ще зачестяват

Повече от 20 години българските правителства не припознават проблема гета и конфликти като този в Асеновград ще зачестяват. Това каза пред БНР преподавателят в Нов български университет, експерт по малцинствена политика и бивш президентски съветник по етническите въпроси доц. Михаил Иванов.

Според него проблемът има своите дълбоки корени в съществуването на гета у нас и е крайно време това да бъде припознато, защото от една страна има гето, от друга – свят извън гетото.Такива сблъсъци са се случвали през 90-те, помним Катуница и последвалите събития.

За съжаление нашата администрация и нашите политици се срамуват да признаят, че у нас има гета и това пречи, подчерта специалистът. По думите му се смесват предразсъдъци по отношение на малцинствата, страх от проблема и политиканство. В гетата в България има близо 100 хиляди души на трудоспособна възраст, които са полуграмотни или неграмотни и не могат да се реализират на белия пазар на труда. Те са пълни с енергия и това е един огромен пазар на агресия, който създадохме през последните години.

Неграмотността има ясно очертан етнически профил и е взела застрашителни размери, припомни Иванов и посочи, че както в неправителствения сектор, така и сред ромите и сред академичната общност има хора, които разбират много добре същността на проблема: Тоест има нужния потенциал, има хора които могат да правят това... Но за съжаление сме в царството на кривите огледала.

Според Иванов е необходимо още да се постави въпросът за присъствие на полиция в гетата, защото сега полицията действа добре, но на изхода, не на входа.Макар и не много, парите от Десетилетието на ромското включване бяха разпилени, допълни още Михаил Иванов.

Той прогнозира, че силовите методи в гетата ще ожесточат ситуацията и показват пълно неразбиране на проблема:
"Много хора са се опитвали да бутат с булдозерния метод ромските гета. Булдозерният метод досега не е сработил. Не може по този начин да се ликвидират гетата."