На среща с журналисти днес той открои и важната роля на медиите при описването на сегашната действителност.

Много често ме питат "Сега времето време разделно ли е?", то винаги е такова, но днес май е малко по-разделно от нормалното, добави Дончев, цитиран от БТА.

Според него да забравим конфликтите в историята си, означава да забравим кои сме ние, затова по думите му романът се опитва да повдигне въпроса за националната памет.

Днес излезе от печат юбилейното издание на историческия роман „Време разделно”, отпечатано с подкрепата на фондация "Братя Василеви". Догодина книгата навършва 50 г.

Признатият майстор Антон Дончев написва романа, когато е бил на 33 години в родопска хижа край Пампорово за 41 дни.

"Написването на "Време разделно" съвпада със специален момент от моя живот. Когато се наех да напиша романа, бях още съвсем неизвестен автор. Дадоха ми 75 лева за командировка и с тези пари обикалях Родопите петнадесет дни. Никога преди това не бях ходил там, но любовта и умилението, които изпитах, се превърнаха в мой непрестанен копнеж да пиша и да завърша замисленото", сподели авторът.

"Време разделно" е превеждан на повече от 30 езика, включително на китайски и хинди. За тези 50 години е излязъл в тираж от над един милион екземпляра.

Книгата разказва за помохамеданчването в Родопите през 17-ти век. През 70-те години тя е призната за образец на епическата проза.