Инцидентът се случи в град Роман вчера сутринта, а 17-годишният младеж е с черепно-мозъчна травма и наранявания на гръдния кош.

След случилото се три болници в София са отказали да приемат пострадалото момче. Причините са били различни - липса на готовност за приемане на пострадал с политравма, липса на свободни легла и липса на конкретен специалист.

В момента Асен е настанен за лечение в плевенската университетска болница.

"Не е ясно дали той се е надвесил и е паднал, или самоинициативно е отворил, за да скочи", заяви началникът на отдел в Агенцията за социално подпомагане в Мездра Георги Костов пред Нова телевизия.

"Всичко прилича на нещастен случай. Самото дете не е показвало, че подобно нещо ще се случи. То не е проявявало насилие, нито е имало суицидни прояви", заяви Капка Нецова от Агенцията.

Това потвърдиха и служителите от дома за деца с увреждания. Те разказаха, че след като Асен се събудил излязъл в коридора и срещнал една от служителките на дома, която чистела в момента и й помогнал. След това влязъл в тоалетната сам. Прозорецът, откъдето е паднал, е бил без дръжка и закрепен с видия, за да не се отваря. Как го е отворил, не ясно.

Свидетели на инцидента стават хора от съседна сграда. Те обаче го виждат, когато вече пада и не могат да кажат какво преди това се е случило на прозореца.

Хората в дома са разстроени и притеснени за Асен. Историята на живота му ги е трогнала дълбоко. Момчето е глухонямо и цели 17-години е било прехвърляно в различни институции. Идва в дома в Роман преди година необучаван. Там започват да се занимават с него по специална програма.

"Не мога да си обясня, какво го е накарало да отвори прозореца. Той е кротко дете, спокойно, контактно, не е било агресивно, не сме имали с него никакви проблеми. В поведението му преди инцидента няма нищо, което да обясни случилото се", разказа служителка в дома.

От Агенцията за социално подпомагане също не са имали обезпокоителни сигнали за него.

Версиите за инцидента са две - нещастен случай или детето само е скочило, за което, обаче, няма обяснение на този етап.