Международно изследване е доказало, че възпитанието в детската градина е изключително важно за развитието и нивото на грамотност на учениците, заяви в Плевен зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, цитирана от БТА.

Установено е, че деца, които са били в детска градина три и повече години, са били оценени с 49 точки повече, в сравнение с деца, които са били година и по-малко време в градина.

Политически отговорно отношение е да бъде отчетено това и да бъде предложено като една от мерките за подобряване на грамотността задължителното посещаване на детска градина за четиригодишните. В момента има места за всички 5-годишни деца в детските градини, 80 на сто от 4-годишните посещават също детска градина, уточни Дамянова, според която страната ни върви в правилната посока.

Зам.-министърът добави, че в Плевен началниците на регионалните инспекторати имат тридневна национална среща, на която обменят практики в работата си срещу насилието и агресията в училище.

Ако законопроектът за предучилищното и училищното образование бъде приет на второ четене с текстовете за задължителната предучилищна подготовка от четиригодишна възраст, ще настояваме президентът да наложи вето на закона, предупреди по-рано Гергана Николова от Националното сдружение "Единство" на пресконференция в БТА.
На нея дойдоха представители на родителски организации, които на 12 декември протестираха пред парламента срещу предвидената в законопроекта задължителна предучилищна подготовка от четиригодишна възраст.
Тя трябва да бъде въведена от 2016/2017 година.

От сдружение "Единство" настояват родителите да имат право на избор дали да си дадат детето в предучилищна група, когато то е на четири години, или да не го изпращат, като се съобразят с неговите нужди, развитие и индивидуалност.

От родителската организация посочиха, че законопроектът предвижда децата да тръгват на предучилищна подготовка "в годината, в която навършват четири години" и това означава, че под "общ знаменател ще се слагат" деца на 4 години и 9 месеца, ако са родени през януари, и деца на 3 години и 9 месеца, ако са родени през декември.

Светият синод на БПЦ ще активизира своята позиция, ако законопроектът бъде приет в този му вид и е напълно възможно също да поиска вето от президента, каза Десислава Панайотова от културно-просветния отдел на Синода.
По думите й "Светият синод подкрепя искането на родителските организации за премахване на ранната институционализация на децата и иска да има конкретни текстове в законопроекта за въвеждането на предмета "Религия" в задължителната учебна програма".

Задължителна предучилищна от 4 г. - Анкета