Това се казва в позиция от синдиката по повод недоволството на част от родителите на ученици в математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък срещу методите на известния учител Теодосий Теодосиев-Тео. Те се оплакаха, че пишел двойки и тройки на децата им, защото не посещавали неговата школа по физика. Той обаче коментира, че има ученици, които изкарват шестици и без да ходят в школата.

Според синдикалистите това е пример как "родители изнудват учители и директора за по-високи оценки на своите деца", а протестът показва упорито желание за превръщане на престижната за града образователната институция в социален интернат.

Синдикатът "Образование" смята, че професионализмът на Теодосиев, който през тази година получи и приза на синдиката "Стоян Михайловски" за най-добър учител, е безспорен, а директорът на гимназията и началникът на регионалния инспекторат в Стара Загора трябва да се намесят твърдо в посока на качественото образование и справедливите оценки.

"За огромно съжаление, след въвеждане на делегираните бюджети през 2008 г. се засилиха тенденциите за спад в качественото образование, за поява на незаслужено високи оценки, които да се харесат на родителите и да задържат учениците в училището. В противния случай училищата бяха закривани, а учителите оставаха без работа, но големият печеливш бяха общините, които получаваха 125 000 лева за закрито училище", заявяват още от синдиката.

Оттам настояват МОН и регионалните инспекторати по образованието да защитят категорично качеството на образованието и професионализма на учителите, и да спрат криворазбраната толерантност към родители. Това би съживило и стимулирало добрите български учители, които въпреки трудната и стресова професия, постигат национални и световни успехи със своите ученици, обобщават от синдиката.

Теодосиев стана известен с това, че много негови възпитаници получават международни награди по физика или вече са се реализирали и работят в чужбина.