Палатът досега беше собственост на семейството на Айрис Ориго, чиято книга за преживяванията й по време на Втората световна война в Тоскана, наречена "Войната във Вал д'Орча - италиански военен дневник" се превърна в класика в жанра.

Исканата за палата цена го прави един от най-скъпите не само в Италия, но дори в Европа. В Рим има десетки прекрасни палати, но много рядко някои от тях се обявява за продан.

Палацо Орсини се простира на площ от 1068 квадратни метра. В него има бална зала, приемни с разкошни стенописи, библиотека, две бани, трапезария, тераса, допълнителен мезонет и изби. Любопитното е, че палатът, чиито градини са пълни с фонтани и портокалови дръвчета, е построен върху двата етажа на мраморно-каменен театър, датиращ от 11 век преди Христа и известен като Театъра на Марчело.

Погледнат отдалеч Палацо Орсини прилича на имение, построено върху малък Колизеум. Повечето от стаите на палата гледат към неговите градини. Има и голяма тераса, която гледа към река Тибър.
Продажбата на имота става чрез базираната в Лондон компания за недвижимо имущество Aylesford International.

Айрис Ориго е дъщеря на американски дипломат и е родена под името Айрис Кътинг през 1902 г. Тя се жени за италианския маркиз Антонио Ориго. Двойката купува имение край Сиена в Тоскана. По време на Втората световна война се грижи за деца на бежанци и за семейства, напуснали домовете си заради сражения и помага на военнопленници, избягали от затвора, както и на дебаркирали съюзнически пилоти. Айрис умира на 85-годишна възраст.

Маркизата първо наема Палацо Орсини, а после го купува през 50-те години, главно заради това, че буквално е кацнал върху Театъра на Марчело. Самият театър започва да се строи от Юлий Цезар, но е завършен през 1 век преди Христа от император Октавиан Август. Той носи името на неговия любим племенник и може да побира 20 000 души. Театърът е изоставен през 4 век от Новата ера. После е превърнат в крепост. Накрая е трансформиран в палат.

Палацо Орсини става собственост на клана Орсини през 18 век и тогава получава сегашното си име.