Инспекторите проверяват пазари и рибни борси, заведения за обществено хранене и магазини, като следят за съхранението на продуктите, срока им на годност, както и за произхода и качеството суровините.

В първи ден от проверките инспекторите провериха всички щандове на Женския пазар, на които се предлагат риба и рибни продукти, и съставиха първия акт за нарушение.  В обекта липсва лед, в който да се съхранява шарана.
„Липсата на лед означава, че рибата не се съхранява правилно, затова на търговеца е съставен акт в размер на 500 лв”, посочи Николина Кънчовска, инспектор към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), предаде "Фокус".
Любопитен акцент при проверката беше намесата на клиентите на страната на търговеца. Според купувачите това е дребно нарушение, за което не бива да се налага глоба, предаде БНР.

Изрядни търговци на риба пък гневно протестираха срещу продавачите, появили се непосредствено преди празниците. Неслучайно пришълците се разбягаха при появата на инспекторите, предаде БНТ.

Цената на шарана на Женския пазар варира от 5.90 лв. до 6.50 лв. за кг.

По време на проверката инспекторите установиха още липса на декларации за произход на рибата, а някои търговци бяха с документи, чийто срок е изтекъл.
Съществени нарушения не са установени, сочат даннита на БАБХ. Оттам посочиха, обаче, че често нарушение е да има фактури само за част от рибата, а останалата да се продава незаконно.

Проверките ще продължат до 7 декември, като на територията на София ще бъдат проверени над 60 търговски обекта, които предлагат рибни продукти.

На проверените обекти в София днес, инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) не констатираха нарушения.

Акция "Шаран" е разпоредена от земеделския министър Мирослав Найденов. Подобна акция имаше и миналата година. Още в първия ден тогава инспекторите хванаха 100 кг бракониерски шаран. За цялата 2011 г. пък конфискуваните количества риба са 12 тона.

За последната седмица инспекторите от ИАРА са проверили  933 водоеми, постоянни и временни обекти за търговия с риба и рибни продукти, съобщиха от агенцията. Иззетата риба от бракониери и нерегламентирана продажба е близо 2 тона (1908 кг).  Инспекторите са съставили 71 акта за извършване на незаконен стопански риболов, за нерегламентирана продажба и транспорт на риба.
От проверките на водоеми в страната са конфискувани над 6 км бракониерски мрежи.

От БАБХ пък отчетоха за изминалата седмица 1805 допълнителни проверки на заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни. В резултат на тях инспектори към съответните Областни дирекции по безопасност на храните са издали 89 предписания и са съставили 22 акта за установяване на административно нарушение.
Два обекта са с временно преустановена дейност, а общото бракувано количество храни е 1020 килограма, като 800 от тях са риба, с неясна маркировка и нарушена цялост на опаковката, констатирани в обект на фирма "Алком" ЕООД - Велико Търново.
Най-честите нарушения, констатирани при проверките, са свързани с неспазване на температурния режим на съхранение, предлагане на продукти с изтекъл срок на годност или без идентификационна маркировка, както и пропуски в съпроводителните документи на храните.