На 7 август Русия забрани за една година вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти, ядки от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия. Това бяха ответните мерки на президента Владимир Путин заради санкциите на Запада срещу Москва заради кризата в Украйна.

От списъка с наложено ембарго са извадени безлактозно мляко, малки атлантическа сьомга и пъстърва, картофи за посев, лук, сладка царевица хибрид и грах за посев, биологически активни добавки, витамини и овкусители.

Вижте постановлението >>

По-рано вицепремиерът Аркадий Дворкович заяви, че правителството планира да въведе изключения, сред които за продукти, предназначени за хора с диабет и алергии, но и за спортни напитки, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Изключенията са били поискани от Обществото за защита на правата на потребителите, където получили много оплаквания, пише Интерфакс.
Оттам са изпратили писмо до премиера за вдигане на забраната за внос на специализирани храни за диабетици, както и за хора, които не могат да понасят лактоза и глутен.
В Русия е трудно да бъде намерен заместител на такива храни.

Преди дни стана ясно, че руските власти са подготвили допълнителен списък с ответни санкции срещу Запада, които включват ограничаване на вноса и на промишлени стоки. Те обаче ще бъдат въведени само ако ЕС и САЩ въведат нови санкции срещу Русия.

"Руските държавни власти ще трябва да платят милиарди евро, за да помогнат на земеделието да замени европейските и американските хранителни продукти, попадащи под удара на ембаргото", съобщи министерството на земеделието.

"Необходимата сума за допълнителна подкрепа за максимална замяна на продукцията, която попада под ембаргото, е, ако говорим за спешни мерки, в размер на няколко десетки милиарда рубли. Има средносрочни мерки – за идната и идните години можем да говорим за стотина милиарда рубли или 2,1 милиарда евро", заяви Николай Фьодоров пред държавната телевизия Росия 24, цитиран от БГНЕС.

За някои продукти като свинското месо, рибата и плодовете внасяните стоки представляват около 30% от потреблението в Русия, пише АФП.

Полша има информация, че Москва се опитва да разшири ембаргото върху вноса на храни от ЕС, включвайки и стоки, които транзитно преминават през Русия, съобщи днес полският вицепремиер Януш Пехочински, цитиран от Ройтерс и БТА.


"Получаваме първите сигнали, че руските митници и други власти се опитват да разширят ембаргото и върху транзита на стоки. Лично ще се намеся на различни дипломатически равнища по този случай", посочи Пехочински пред журналисти.

По думите му една "транспортна война" би навредила на отношенията между ЕС и Митническия съюз, в който влизат Русия, Беларус и Казахстан.

Днес стана ясно, че Швейцария е отказала да доставя европейски стоки в Русия, заобикаляйки ембаргото на Москва.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?