Волфганг Шойбле, чиято твърда позиция в преговорите за спасяването на Гърция го превърна в омразна фигура там, спечели още по-голяма популярност в родината си, като одобрението за работата му достигна 70 процента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Проучване на германската телевизия А Ер Де сочи, че 72-годишният Шойбле е по-популярен от шефката си - германския канцлер Ангела Меркел, чийто рейтинг е 67 процента.

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер води в класацията по популярност с рейтинг 73 процента.

А Ер Де отбеляза, че това е най-високият рейтинг, постиган от Шойбле.

Германският финансов министър бе хвален в консервативните местни медии за това, че не отстъпва пред исканията на гръцкия премиер Алексис Ципрас при преговорите за удължаване на спасителната програма на Атина.

Най-продаваният германски всекидневник "Билд", който защитаваше позицията еврозоната да се освободи от Гърция, публикува миналия четвъртък снимка на Шойбле в костюм на супер герой, обявявайки го за "Евромен" и хвалейки го, че защитава единната валутата на фона на "цирка по спасяването на Гърция".

В Гърция обаче той е недолюбван. Вестниците там публикуваха негови карикатури в нацистка униформа.

Според проучване от миналия месец само 14 процента от гърците имат положително отношение към него спрямо 39 процента към Меркел.