Ретро композицията, която пътува до Кюстендил и обратно е първа част от туристически пакет, организиран от "Холдинг БДЖ" ЕАД и Министерство на туризма, предаде Агенция "Фокус".

Вижте снимки >>>

Над 1000 билета са продадени за двете пътувания с ретро влака, теглен от Баба Меца, каза министърът на туризма Стела Балтова при откриването на влака.

Балтова посочи, че първият влак пътува днес до Кюстендил, по случай празника Лазаровден, а утре, по случай Цветница, ще пътува до Черепишкия манастир.

"Министерството на туризма и "Холдинг БДЖ" ЕАД решиха да обединят своите усилия, за да създадат две атракционни пътувания", съобщи министърът на туризма.

"Композицията е най-старата в Европа. Локомотивът е построен през далечната 1931 г., произведен в Полша. На този локомотив, в продължение на 3 години, е работил като огняр поетът Никола Йонков Вапцаров", посочи Балтова.

Според нея тези две пътувания ще създадат невероятни удоволствия на пътниците.

"Стойността на билета до Кюстендил в двете посоки, заедно с атракциите е 43 лв., а 31 лв. е до Черепишкия манастир утре", каза тя. По думите ѝ на гара Кюстендил ще има туристически гидове и всеки ще може да избере своята програма и да посети историческия музей в града.

"Това е една невероятна възможност да разгледате красотите на България", коментира министърът на туризма.

"Нашата идея е по този начин да сбъднем мечтата на железничарите и на общините да покажат своя продукт. Това може да се превърне в една добра инициатива на туроператорите", посочи Балтова.

Според нея туризмът, първо е изкуство, второ е преживяване и трето е възможност да се получат нови знания.

"А ние имаме нужда да получим нови знания за България, за да я обикнем още повече", коментира тя.