Природозащитната организация предупреждава, че България ще се превърне в европейски пункт за фермери от страни, в които отглеждането на животни за кожи е забранено.

Природозащитниците изпратиха писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов и до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, с призив да не подкрепят предложените промени в Наредба № 2/2009, позволяващи да се отглеждат американски норки в България.

Към момента двете ферми, които работят в България, отглеждат тези животни в нарушение на изисквания в същата тази Наредба.

Други от предвидените промени включват намаляването на стандартите за опазване на околната среда за фермите за кожи, например чрез дерегулиране на надзора на водоснабдяването и невключване на изисквания за оценка на въздействието върху околната среда на тези стопанства, като и двете промени са от решаващо значение за опазването на околната среда и са общоприети изисквания в много европейски страни-членки.

“PETA призовава министър-председателя да следва тенденцията в цял свят за постепенна забрана на отглеждането на животни заради кожите им, вместо да позволява законодателството да благоприятства развитието на кожухарската индустрия” , казва Франк Шмид, старши координатор кампании за Animals In the Clothing Industry в PETA Германия.

"Това означава да се увеличи опасността България да се превърне в европейски пункт за фермери от други страни, където този мръсен бизнес е бил забранен.

Собственици на ферми в страни като Холандия са известни, че инвестират в други държави, където правните условия са по-благоприятни, като по този начин натоварват местните общности с разходи за опазване на околната среда.

"В цяла Европа има движения за забрана на фермите за кожи. Неотдавна германският Бундестаг прие закон, който, поради високите стандарти за отглеждане на норки ще доведе до затварянето на останалите пет ферми в страната в следващите няколко години. Така броят на страните, в които отглеждането на животни за кожи остава законно - на практика продължава да намалява. През последните няколко години бяха приети забраните за отглеждане на кожи в Холандия, Словения, Хърватия, Япония, Македония и Чехия. Очаква се забраната да влезе в сила в Босна и Херцеговина през 2018 г. и в Сърбия през 2019 г. Наскоро фламандският министър по въпросите на хуманното отношение към животните обяви предложение за законопроект за забрана на фермите за кожи в този белгийски регион. В страни като Австрия, Великобритания и Швейцария фермите не са съществували от години поради забрани или високи изисквания по отношение стандартите на отглеждане на животните.

В България тези усилия се осъществяват от Гражданската инициатива за забрана на добива на ценни кожи, която е подкрепена от множество организации от страната, както и от хиляди граждани.