"Решението е било прието лично от пилота на самолета", заяви Шимшек, цитиран от ТАСС и Агенция "Фокус". Той добави, че ситуацията е била свързана със съществуващите правила, които предвиждат правото на реагиране да бъде на дежурните военни.

"Турция няма никакви враждебни чувства към Русия и никога няма да има", отбеляза той.

По-рано този месец заместник-председателят на управляваща в Турция Партия за справедливост и развитие (ПСР) и депутат от парламента Ясин Актай е заявил също, че пилотът сам е взел решение да свали руския самолет.

Той отбеляза, че около ситуацията със сваления руски самолет е имало моменти, които били неразбираеми и за Турция.

“Нарушаването на въздушното пространство в продължение на 17 секунди и повтарянето на подобни нарушения, разбира се, са недопустими. Но да оставим това настрана. Решението да бъде свален самолета е взето във въздуха. Това решение приема пилотът, ръководейки се от правилата за използване на сила”, заяви Актай.

Той подчерта, че пилотът е можело да не сваля самолета, който е “нарушил въздушното пространство за кратко време и е имал намерение да го напусне”.

В събота Шимшек заяви, че пилотите, свалили руския Су-24 през ноември, са имали съучастие в осуетения опит за военен преврат в Турция.

"Бих искал руското обществено мнение да знае, че пилотите, които свалиха руския самолет, след това са били въвлечени в опита за военен преврат. Това показа, че сме се сблъскали с някакъв таен замисъл", добави вицепремиерът.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия на 9 август, заяви Шишмек, който днес се е срещнал с руския си колега Аркадий Дворкович.

Това е първият двустранен пряк контакт на толкова високо равнище след неуспелия пуч в Турция на 15-16 юли. Дворкович от своя страна е заявил, че среща на държавните глави на Русия и Турция може да се състои в първата половина на август.