Десетки са разпространяваните от световните агенции изявления - в диапазона от въодушевление до дълбока тъга и тревога. Следват някои от тези коментари, предадени от БТА и Би Би Си.

Доналд Туск:

Настъпи исторически момент, но сега не е време за истерия. Не крия, че искахме друг резултат. Давам си пълна сметка за политическата драма в момента. Искам да уверя всички, че сме готови и за този лош сценарий.

От името на всички лидери в ЕС заявявам, че искаме да останем единни, 27 в ЕС. За нас ЕС е рамката на общото ни бъдеще.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц:

Великобритания реши да тръгне по свой път. Мисля, че икономическите данни от тази сутрин показват, че това ще бъде много труден път... Очаквам скоро да започнат преговори по въпроса за излизането.
Шулц свика извънредна сесия на ЕП идния вторник.

Ръководителите на ЕНП:

Решението на британския референдум за напускане на ЕС нанася големи щети и на двете страни... Британците изразиха волята си да напуснат, а да напуснеш означава да напуснеш, се посочва в позицията. Уважаваме това решение и съжаляваме за него.

Председателят на ПЕС Сергей Станишев:

За нас това е голяма стъпка назад - за ЕС и за Великобритания. Дълбоко съм потресен от резултата... Вярваме, че решението за оставане бе по-доброто, но уважаваме избора на британския народ...

Председателят на групата на либералите (АЛДЕ) в Европарламента Ги Верхофстат:

С решението на британците приключва разговор, продължил 40 години... Хората показаха, че нямат доверие в ЕС такъв, какъвто е сега. Трябва да преосмислим ЕС, трябват дълбоки промени.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

Великобритания ще остане силен съюзник в НАТО и ще продължи да играе водеща роля в алианса... Днес сме изправени пред повече нестабилност и неясноти, НАТО е по-важна отвсякога като поле за сътрудничество между европейските съюзници, както и между Европа и Америка.

НАТО се стреми към по-тясно сътрудничество с ЕС. Заедно сме по-силни в отстояването на нашите ценности и в защитата на нашите народи.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел:

Проклятие! Лош ден за Европа.

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро:

Тъжен съм за Обединеното кралство... Европа ще продължи, но тя трябва да реагира и да преоткрие доверието на своите граждани. Това е спешно.

Лидерката на френската крайнодясна партия "Национален фронт" Марин льо Пен:


Победа на свободата! Както настоявам от години, сега също такъв референдум трябва да се свика във Франция и в страните от съюза.

Холандският крайнодесен лидер Герт Вилдерс:

И холандците имат право на референдум. Партия на свободата също иска референдум за напускане на ЕС - Некзит (от Нидерландия).

Искаме да управляваме собствената си страна, собствените си пари, собствените си граници и да имаме собствена миграционна политика. Ако на общите избори през март догодина стана премиер, ще свикам референдум в Холандия.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън:

Трябва да кажа, че ние се надявахме на различен резултат. Ние бихме предпочели друг изход, но Съединените щати имат дългогодишно приятелство с Обединеното кралство и тази много специална връзка ще продължи.

Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп:

Британците си върнаха контрола над своята държава и това е нещо велико. Решението им е фантастично.

Притесненията за контрола над границите, са сред основните фактори, накарали британците да гласуват така... И в САЩ хората недоволстват заради подобни неща.