Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи на пресконференция във връзка с отчета за извършените ремонти през строителния сезон, че най-голямото предизвикателството през тази зима ще е за пътуващите по магистрала "Хемус" заради ремонтите, които ще продължават до края на идната пролет.

Павлова информира, че са сключени договори за поддържане на пътищата за всички области.

Необходимите машини за поддържането на пътищата през зимата са над 3000 и в момента се преоборудват от пътностроителни в поддържащи.

Министърът съобщи, че се очаква през първите десет дни на ноември времето да се влоши.

2016 е годината на Северна България

Това е така, защото около 70% от средствата са насочени със специален фокус към пътищата там, каза още Павлова.

По думите й основен фокус са били пътищата в Северозападна България.

Тя акцентира върху ремонтите по направлението от Видин до Враца, където изцяло са ремонтирани 30 км, както и град Димово,в област Разград и населените места около него. 

Министърът обясни, че ремонтите по републиканските пътища продължават и в момента. По думите й ще се възползват там където времето позволява да продължат дейностите, свързани с ремонтите на пътната мрежа.

„В рамките на тази година са извършени ремонти по цялата републиканска пътна мрежа на над 650 км с целенасочено целево финансиране от държавния бюджет“, заяви Павлова.

По думите й извършените ремонти са по всички видове пътища, автомагистрали, а отделно от това са ремонтите на мостове, виадукти и съоръжения.

„Инвестирали сме 400 млн. лв. приблизително за ремонти на пътища от всякакъв клас, както и за ремонти, на тунели, съоръжения и виадукти“, коментира още регионалният министър.

Тя уточни, че над 15 са ремонтираните малки мостови съоръжения, продължават ремонтите на големите тунели, мостове и виадукти.

Лиляна Павлова подчерта, че ремонтите на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ ще продължат и следващата година, а всички останали ще приключат до края на 2016 г .