Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е запознала министър-председателя с аварийната ситуация по АМ "Тракия" и "Хемус".

От днес в определени участъци от двете магистрали се ограничава скоростта на движение до 90 км/ч. Мярката се наложи, тъй като заради лошото състояние на отделни участъци има значително увеличение на тежките пътно-транспортни произшествия, посочват от пресцентъра на МРРБ.

Министър Павлова подчерта, че според направените анализи за трайното решаване на проблемите със състоянието на асфалта на два участъка от АМ "Тракия" в областите Пловдив и Пазарджик, с обща дължина от 60 км, както и участък по направлението Шумен-Варна от АМ "Хемус", са нужни цялостна рехабилитация и основен ремонт.

"Участъците не са основно ремонтирани повече от 20 години, като за този период е извършвано само частично изкърпване на настилката, което не помага, защото дупките се отварят отново след всеки дъжд и сняг, заради огромния трафик", заяви Павлова.

По думите й ремонтът с изкърпване на дупки се е предприемал заради липсата на финансиране на Агенция "Пътна инфраструктура" в годините назад.

"Искам да благодаря на премиера, за неговото разбиране на сложността на проблема и ситуацията с финансовите затруднения на АПИ, защото тези 100 млн.лв. надвишават в пъти целия наличен бюджет на агенцията за зимно поддържане и текущ ремонт на всички 20 хил. км републикански пътища", отбеляза още регионалният министър.

Тя уточни, че парите ще бъдат осигурявани поетапно в бюджета на АПИ за тази година.