Те бяха внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти". "За“ гласуваха 94 депутати, "против“ – 51, а "въздържали се“ – 8.

БСП и ДПС не подкрепиха промяната и заявиха, че това се прави за прикриване на далавери и промяната не е необходима, предаде БНР.

В досега действащото законодателство Законът за обществените поръчки не се прилагаше за договори за услуги, доставки или строителство, свързани с изграждане на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница. С направените промени в това число се добавят и договорите за поддръжката на този тип съоръжения.

"С промените в закона се цели да се облекчи поддържането и възстановяването на възпрепятстващото съоръжение, което е определено за стратегически обект и неговата експлоатация е част от системата за опазване и охрана на държавната граница", обясни по-рано председателят на правната комисия в парламента и един от вносителите на законопроекта Данаил Кирилов от ГЕРБ.

В отрицателен вот след гласуването обаче Йордан Цонев от ДПС заяви:

„Гласувах против този текст на законопроекта, защото принципната позиция на нашата парламентарна група е, че Народното събрание трябва да се ограничи в приемането на текстове, които създават хранителна среда за корупцията“, каза Цонев. По думите му всеки законодателен текст, който дава възможност за административен рекет, произвол, е хранителна среда за корупцията".

"Правите това, за да няма прозрачност, за да не може да се сравняват офертите за поддръжка, за да може без обществена поръчка, без яснота, без прозрачност да се правят далаверите за поддръжка на оградата", допълни Филип Попов от БСП.

"Странджа е особена планина с много пресечен терен и е трудно предвидимо какво ще се случи при един порой", попита обаче Диана Саватева от ГЕРБ, която е от Бургас.

Тя подчерта, че съоръжението е стабилно на повечето места и не може за пробив от 10 метра да се вадят изводи за надеждността на цялата ограда.

"Нищо няма да се замете, защото така или иначе върви досъдебно производство", каза Саватева по повод проверката на прокуратурата има ли нередности при изграждането на границата.

По думите й обаче няма нито привлечени обвиняеми, нито е повдигнато обвинение.

"Трябва ли да чакаме да мине досъдебното производство, за да се правят ремонти", зададе още един въпрос бившата журналистка.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че и сега в закона има текст, който регламентира как се действа при форсмажорни обстоятелства, каквито са природните бедствия.

"Това е закон за златната дупка - като замине снегът, вероятно и оградата ще замине", намеси се и социалистът Иван Иванов.

"Златна дупка има само в аргументите против приемането на този закон", отвърна обаче патриотът Христиан Митев.

Димитър Лазаров от ГЕРБ пък допълни, че ако ще се говори за златни дупки, то трябва да се отбележат "Цанков камък" и Водното огледало в Кърджали.

А Данаил Кирилов попита каква ограда по границата е била изградена по време на правителството на Пламен Орешарски - едноредова или двуредова, какви са били разходите, кои са били доставчиците.