"Сградата се ремонтира, за да бъдат настанени в нея поделения на софийските съдилища. Това, което вече е направено, пак ще се ремонтира, защото е протекло", обясни той, цитиран от "Фокус".

Вече бе решено, че Районният съд ще бъде преместен в две сгради – във Военно НДК в столичния район "Триадица", където ще се помещават наказателните колегии, районната прокуратура и администрация и Бюро „Съдимост”, и в сградата на бул. "Цар Борис III" (бившето ГУСВ), където ще работят гражданските отделения и администрацията им.

За самото строителство на т.нар. Национален армейски комплекс държавата похарчи отделно около 32 млн. лева, припомня "Капитал". Така общата сметка за издигането на ненужна военна сграда в центъра на столицата и последвалото й преустройство вече достига 47 млн. лева. Реалната сума вероятно ще надхвърли 50 млн. лева, тъй като предстои да се правят нови подземни паркинги за нуждите на съдиите и прокурорите.

"Единият корпус във Военното НДК е готов и там, където са правили тази зала, почти колкото на НДК, ще бъде преградена наполовина и ще бъдат направени 35 съдебни зали.
Тези допълнителни 5,5 млн. лева се дават заради това. Става въпрос за идеята да се ремонтира сградата, така че там да бъдат настанени наказателните съдии и прокурорите от Районния съд", каза министърът на правосъдието Диана Ковачева.
Така според нея ще се реши проблемът с натовареността и може да се назначат повече съдии.

"Още 1 млн. лева ще бъде даден за сградата на бул. „Цар Борис III". Тези средства ще бъдат добавени към парите за ремонт, тъй като се налага да бъде направен ремонт на покрива на сградата, в която ще се помещава архивът на Софийски районен съд. С тези допълнителни средства изцяло е обезпечен ремонтът на двете сгради и се решава проблемът със Софийски районен съд", уточни Ковачева.

От днес може да се стартират процедурите по сградите, каза премиерът.
"Бях обещал на прокурорите и съдиите, че ще стане максимално бързо и това е максимално бързото", добави той.