Това коментира пред журналисти в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщи БТА.

По думите му, разполагаме с два пъти повече самолети, които можем да поправим и да ни вършат работа от тези, за които говорим, че ще закупуваме. Имаме достатъчно самолети, които стоят на земята, а ние водим спорове колко нови милиарди да похарчим, за да купим едва половин ескадрила нови самолети, посочи той.

Нямам притеснения, че изтребителната ни авиация ще остане на земята, защото сме предприели мерки по отношение на МиГ-29, които могат до 2029-2030 г. да си вършат работата, обясни министърът. И добави, че ремонтът на двигателите на миговете трябва да е до ниво, съвместимо с НАТО.

Каракачанов припомни, че преди два месеца се е срещнал в София с ръководители на РСК и е поискал разговорите за ремонт да се водят без посредници, за да се свали цената. Ставало дума за възстановяване на способностите на сега съществуващите МиГ-29, бомбардировачната ни авиация СУ-25, L-39.

Военният министър държи ремонтът да е в нашите предприятия. Така или иначе ще трябва да купим изтребители, въпрос на време е дали ще стартира процедурата следващия месец или след една година, важно е, но не фатално, коментира Каракачанов като подчерта, че намерението за нови самолети е правилно и трябва да се върви в тази посока.

Само за осем изтребителя сумата е 1,5 млрд. лв. /това е половин ескадрила/, другата половина ще ни струва още толкова, към нея трябва да прибавим и поне още 1,5 млрд. лв. за въоръжение. Така че сумата за една ескадрила самолети по начина, по който е започнала процедурата, означава поне 5 млрд. лв., сметна министърът.

Борисов: До изтребители ли опряхме, ”Грипен” не са най-добри >>

Всичко е в ръцете на парламента, да видим доклада на комисията и какво ще решат депутатите, добави той.

Нови преговори е едно, стартиране на процедурата отначало е друго, разясни още Красимир Каракачанов.

Ако стартираме отново, какво означава - променяме ли условията, т.е. освен страни-членки на НАТО и ЕС, да се допуснат и други в конкурса, разви тезата си той.

Другият вариант е преговорите да започнат отначало и с трите страни - САЩ и Португалия; Италия и Швеция. Връщането (в състезанието) на една оферта не означава, че тя ще спечели, уточни министърът. Той припомни, че от трите предложения две са за стари самолети (Ф-16 и Юрофайтър). Ние трябва да търсим вариант за нов тип боен самолет, а не втора ръка, е позицията на министъра.

Радев: Борисов е подведен от съветниците си за ”Грипен” >>

По искането на БСП да оттегли подписа си от доклада за състоянието на националната сигурност, Красимир Каракачанов поясни, че не трябва да се засилва излишно напрежението.

Действително има напрежение между Русия, от една страна, и НАТО, от друга, но ако с Русия можем да водим разговори, с други фактори в света, които го дестабилизират, като "Ислямска държава" или радикалните ислямисти - не можем, подчерта Каракачанов.

Той не изключи в хода на приемането на доклада да бъдат направени полезни изменения.

ИНТЕРВЮ с Димитър Ганев: Борисов очаквано смени тона към президента >>