По-рано днес, от здравното ведомство информираха, че нигерийски самолет идва в България за планов ремонт, но това не крие рискове за предаване на вируса.

"Самолетът беше използван за последен път за превозване на пътници преди три месеца. След това той не е извършвал полети, отчасти защото двигателите му трябваше да бъдат сменени", съобщава компанията, цитирана от БГНЕС.

Като предпазна мярка от "Луфтханза Техник София" се свързали с отговорните власти и обсъдили с българското министерство на здравеопазването необходимите стъпки за защита на служителите, които ще работят на самолета в идните две седмици.

Макар че опасността от вируси не може да бъде напълно изключена заради периода, в който самолетът е спрян от движение, бяха предприети допълнителни специални стъпки по инициатива на "Луфтханза Техник София" за изчистване и дезинфекциране на самолета, за да бъде гарантирана пълната безопасност на хората, отговарящи за поддръжката му, допълва компанията.

От МЗ подчертаха, че приемането на самолет за ремонт не крие рискове за предаване на заболяването нито на персонала, които ще извършва ремонта, нито за населението в съответната страна.

Характеристиките на вируса са такива, че основен източник на заразата е само болният човек с разгърната клинична картина чрез различните телесни течности в които вирусът се намира в големи концентрации.

Други начини на предаване на заболяването като обикновен контакт, въздушно-капков механизъм, предаване чрез насекоми и др. не е регистриран до момента.

Освен това вирусът е нетраен на външни влияния, унищожава се бързо от всички дезинфектанти.

В Нигерия са регистрирани ограничен брой случай (10), вследствие на внос на заболяването от Либерия и не е допуснато масово неконтролирано разпространение на заболяването.

Анкета: Допустимо ли е да се използва експериментално лечение при епидемии?