Изявлението на дружество идва в отговор на внесени заявление от други топлофикационни дружества в страната за ново увеличение на цената на парното от юли.

От този април топлинната енергия поскъпна в страната заради увеличената цена на газа, в София ценовият скок е с около 23%.

"Топлофикация София" обяви още днес, че започва мащабен ремонт на тръбопровода, който през февруари остави без парно и топла вода източните квартали на столицата, предаде БНР.

Спират топлата вода през май

Заради ремонта работата на ТЕЦ "София-Изток" ще бъде спряна още на 3 май, а абонатите ще останат без топла вода до 14 май, и още веднъж - от 1-ви до 11 август. Това съобщи Любен Параланов, председател на Съвета на директорите на дружеството.

Целта е следната - каквато и авария да се случи в бъдеще, да се получи така, че да имаме възможност да изолираме определени участъци, без да спираме целия район "Изток". Тоест, малък брой клиенти могат да бъдат засегнати, а не както тази година, това се случи с целият район, обясни Параланов.

Аварията през февруари се оказа най-тежката за последните 20 години. Тогава заради серия от пробиви на магистрален тръбопровод на ТЕЦ "София-Изток" хиляди абонати останаха без отопление и топла вода в продължение на дни. По-късно “Топлофикация“ обезщети клиентите на дружеството.