След проверка на ремонтирания през 2012 г. подлез се установи, че има изкъртени плочки, а таванът на места е прокапал, съобщават на сайта си от "Спаси София" в публикация, озаглавена "Подлезът на (НДК) ужасите".

"През изминалата седмица получихме над седемдесет въпроса, сигнала и коментари, настояващи да покажем подлеза на НДК. Това е и причината да отидем и заснемем всичко, което всеки ден хиляди столичани подминават с отвращение, с безразличие или с яд", зявяват от организацията.

Оттам припомнят, че подлезът бе ремонтиран само преди две години и половина и бе открит заедно с Втори метродиаметър в края на лятото на 2012 г. За периода 20 април 2012 – 31 август 2012 фирмата-изпълнител Strabag извърши цялостно обновление, което освен нови тавани, включваше и подмяна на оцелелия десетилетия плочник "с… разбира се, керамични жълто-кафяви плочки, станали патент за София последните години", допълват от "Спаси София".

"За съжаление, и този ремонт падна жертва на липсата на контрол и недобре написаното задание. В нашата галерия ще видите тоталния разпад, който цари в този подлез, а от видеото няма как да не сте придобили усещането, че се намирате в пещера или в подлез на ужасите. Ето част от дефектите и проблемите, които идентифицирахме: изпотрошени и липсващи плочки, водопади, сталактити и сталагмити (ДА!), утаечни вади от измития от течовете бетон, ръждясали парапети", пишат още от организацията.

Според активистите, когато са публикували клипа със стряскащите кадри за "водопадите" в подлеза, някой ги попитал дали и за това е виновна "Софийска вода“. Виновна е неспособността на Столична община да си управлява проектите и да контролира тяхното изпълнение, смятат от "Спаси София".

Оттам се заканват да предприемат всичко възможно подлезът да бъде приведен в приличен вид, а виновните за сегашното му състояние да си понесат последствията. От организацията призовава софиянци да споделят галерия или видеото с разрушенията в подлеза с хаштаг #ДОКОГАБЕ, "за да заявят своята непримиримост с подобни проекти, както и с досегашните управленски политики на Столична община".

След като неотдавна от "Спаси София" алармираха за реконструкцията за близо 7 млн. лева евросредства на трамвайната линия по бул. "България", която нарекоха "Трамвай Безумие", сигнализараха OLAF и трима еврокомисари за това. Тогава зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева отиде да види разрушенията на място и заяви, че от Брюксел се заемат с казуса.