Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от пресцентъра.

Изпълнител на ремонта е компанията "Джи пи груп", която спечели обществената поръчка на стойност 5 млн. лева., като половината от тях са за предвидените разходи по ремонтните дейности. Останалите 2.5 млн. лв. ще бъдат изплатени на строителната компания ако в следващите три години е необходимо повторение на ремонта. Пространството, което ще бъде ремонтирано, е с площ от 12.5 дка.

"Миналата година отделихме тази зона от проекта за ремонта на парка на НДК, заради необходимост от изграждане на цялостна хидроизолация", обясни кметът.

Ще бъде направена цялостна хидроизолация и ще бъдат монтирани гранитни плочи в два нюанса, така че да се запази вида на парка. Ще се оформят и стъпала около централния фонтан, ще се реконструират парапетите и бетоновия борд при подлезите.

Срокът за завършване на ремонта е до края на годината, но се очаква да приключи по-рано - до есента.

Преди две години приключи мащабната реконструкция за над 12 млн. лева на другата част от парка край НДК от 11.5 дка. То включваше подмяна на осветителните тела, счупените гранитни плочи, растителността, ремонт на фонтана и подмяна на и поставянето на напоителна система. Тогава частта от площад "България" пред НДК не беше обект на ремонти, заради проблеми с хидроизолацията.