Фонтанът е разположен в подлеза пред НДК, а четирите каскади - на ниво терен, оформени като композиция в оста на НДК и фонтана. Те са изградени през 1980-1981 г.

Проектът за реконструкция предвижда предпазни парапети, каквито досега не е имало, с цел обезопасяване, съобщиха пред БТА от Столичната община.

Дейностите по обновяването на простронството на НДК с площ 160.62 дка, предвиждат да бъдат частично възстановени или подменени настилките от гранитни плочи, да бъдат подменени ивиците от бял врачански камък с лайсни от бял мрамор, както и да се възстановят и създадат нови участъци с настилки от червен паваж.

В проекта е планирано да се пренаредят всички настилки от червен паваж в детския сектор.

Ще бъдат засадени многогодишни и сезонни цветя, ще се подновят дървета и допълнят с нови, за да се изолира паркът от уличния трафик.

Предвижда се изграждане на нови редици жив плет по границата на парка, автоматизирана поливна система и ново парково осветление.

Ремонти и на други паркове

До края на годината общината предвижда да извърши текущ ремонт на градината при Националната художествена галерия - преасфалтиране, автоматизирана поливна система и възстановяване на зелените площи и осветлението.

В началото на юли започна и ремонтът на парк "Герена". Той включват: подмяна на настилки, парково осветление, две детски площадки за малки и големи деца, зона за спорт на открито, монтиране на фитнес съоръжения, детски амфитеатър, две заградени площадки за разходка на кучета, изграждане на автоматизирана поливна система и архитектурно оформяне на подходите към парка с елементи на дизайн.

Тези проекти за цялостно възстановяване ще се изпълняват поетапно през следващите няколко години.

Очаква се в края на годината да започне изграждане на Парк "Възраждане". Решението за създаването на първия от 30 г. нов парк в София е обсъждан близо 10 години.

Предвидено е общата му площ да достигне 102 дка. В него ще има 24 дка спортен комплекс с 3 футболни игрища, 3 тенис корта, 8 маси за тенис на маса, терен за плажен волейбол и стриитбол, хокей, спортна и детска площадка, петанк, детски център.  Ще има и амфитеатър за открити представления, паркинг и обществена тоалетна.

Столичната община планира през 2014 г. да започне и възстановявяне на главния вход на Северния парк от ул. "Александър Жеков".