Подписката е под наслов "Да защитим честта на бригаден генерал Димитър Шивиков - един достоен български офицер, истински патриот и родолюбец!", съобщи БНР.

В нея се включиха и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, и председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски.

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бе обвинен от Софийската градска прокуратура в злоупотреба със служебно положение, тъй като неправомерно е използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си в София, "отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в Карлово".

В своя защита бригаден генерал Шивиков каза, че военнослужещите са му помогнали на приятелска основа и определи случващото се като злонамерена акция.
По думите му става дума за човешки взаимоотношения - на единия от военнослужещите той е кум и кръстник на детето.

"Някой има огромен интерес да бъда злепоставен и компрометиран. Не искам да коментирам нищо повече, достатъчно е петното, което ми беше лепнато. Явно е, че много се доверявам",
каза вчера той, цитиран от "Фокус".

Изненадващото обвинение може да спъне генерала за командването на НАТО.
61-ва Стрямска механизирана бригада е едно от декларираните за участие в операции на алианса.

Генералът е десантчик от кариерата, ръководил четвъртия пехотен батальон в Дивания, Ирак, както и националния контингент в Кабул, Афганистан.
Има осем награди за добра служба.

Преди няколко дни стана ясно, че Шивиков ще бъде изпратен като военен представител на България в командването на НАТО в Монс, Белгия, пише "Сега".
Това трябваше да се потвърди на 6 май, когато за нов командир на 61-ва механизирана бригада в Карлово щеше да бъде назначен полк. Маргарит Михайлов.

Мандатът, с който ген. Шивиков трябваше да отиде в Белгия, е 3 години.