Министерският съвет е дал мандат на военния министър Николай Ненчев да подпише договора за ремонт на изтребителите с Полша, съобщиха от министерството на отбраната.

След подписване, споразумението ще трябва да бъде ратифицирано от парламента. След подписване на договора България ще получи два ремонтирани двигателя за "МиГ-29", които ще ни бъдат дадени за срок от две години, безплатно.

Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението.

Ремонтът на всеки двигател ще струва по 1 023 000 евро. България иска да ремонтира поне 12 двигателя за 6 самолета.

Страната ни би спестила 20% ДДС, който няма да платим, тъй като работим със страна-членка на ЕС, и други 9% от данъци и такси, обясни военният министър, който определя споразумението като изгодно.

Споразумението трябваше да е факт още през август. Бавенето и състоянието на ВВС накараха командващия генерал Румен Радев да подаде оставка, а после да я оттегли.

От БСП запазват резерви по параметрите на договора, който трябва да бъде одобрен и от парламента. Това ще стане след изборите заради изборната ваканция, което още ще забави влизането му в сила.

Министърът на външните работи Даниел Митов определи като "геостратегическо", решението да се сключи договор с Полша за ремонт на изтребителите ни МиГ-29.

Москва обаче реагира остро на евентуалната поправка на МиГ-овете ни в Полша, като обяви официално, че ако бъде направен такъв ремонт на български МиГ, то руската самолетостроителна корпорация "МиГ" ще прекрати договорните си отношения по поддръжка и експлоатация на самолети.