Във вторник започна ремонтът на магистрала „Хемус” между Варна и Шумен, , информира Нова ТВ. Предвидено е да се рехабилитира 30 километра участък, като 18 от тях са на територията на Шуменска област, а останалите са във варненската част.

В участъците, където се прави ремонт движението е спокойно, но през почивните дни, когато трафика от и към морето е интензивен, се очаква да се образуват тапи на няколко места в страната.

На АМ „Хемус” ще се извърши частична рехабилитация, която включва и преасфалтиране.

Ще се отремонтират местата, където са компрометирани бордюрите, мостовете, където се нуждаят ще бъдат подменени предпазните бетони, хидроизолациите, тротоарните конзоли и ще бъдат положени нови изолации”, казва Асен Тодоров, отговорник на участък от АМ „Хемус”.

На всички места има въведена времена организация на движение и обходни маршрути. Експертите призовават да бъдете внимателни, ако тръгвате към морето.

„Движението в посока Варна се измества в северното платно и там движението става двупосочно в участък с дължина около 6,5 километра”, обясни инж. Георги Златев от Агенция „Пътна инфраструктура”.

„Организацията, която е въведена тук, е благоприятна. Няма кой знае колко обходни маршрути по нисък клас път, така че не мисля, че ще има някакви проблеми за гражданите, които ще пътуват”, обясни Тодор Кятовски, отговорник на участък на АМ „Хемус“.

През цялото лято не са спирали ремонтите при виадуктите на Бебреш и Елешница, а също и по съоръженията при тунелите Ечемишка и Топли дол. Точно след седмица пък започват ремонтите на АМ „Тракия”.

„Възстановяваме ремонтите на виадукта на 77-и километър. Лявото платно, което остана не ремонтирано в посока София, ще бъде ремонтирано, но там преди и след моста са осигурени прозорци, така че само в дължината на моста ще се наложи да бъде двупосочно движението”, обясни инж. Георги Златев от Агенция „Пътна инфраструктура”.

На южната магистрала ще бъдат поетапно затворени два участъка на територията на Пазарджик. „Когато привърши ремонтът в участъка на пътен възел „Динката“, тогава ще стартира ремонтът в района на пътен възел Пазарджик”, коментира още Златев.

По същия начин ще се процедира и на АМ „Хемус”. Трасето за ремонт е разделено на десет участъка, като максимум по два ще бъдат затваряни за ремонт едновременно. Всички дейности трябва да приключат до два месеца.

По време на ремонта на виадуктите на АМ „Хемус”, всеки петък ще има две ленти за движение в посока Варна и една към София, а в неделя две ленти ще има към София и една към Варна.