Шивиков е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада и ръководеше действията на армията при огледа на последния взрив в складове с боеприпаси в Иганово.

На 12 март представителят на висшия команден състав от Българската армия бригаден генерал Шивиков неправомерно е използвал труда на четирима подчинени му военнослужещи, отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в Карлово, съобщиха от държавното обвинение.

Извън служебните им задължения четиримата военнослужещи са извършвали ремонтни дейности в жилището на Шивиков, което се намира в София. По този начин Шивиков се е облагодетелствал не по установения от закона ред и е уронил престижа на Министерство на отбраната и Въоръжените сили на Република България, се казва още в официалното съобщение.

Спрямо Димитър Шивиков е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лева.

Ако бъде осъден, генералът може да получи присъда от 1 до 5 години лишаване от свобода.

Не желая да коментирам на този етап. Първо трябва да се консултирам с адвоката си. Това е една кокошкарска история”, заяви лаконично пред "Фокус" генералът.

По-късно обаче той потвърди за ремонта, но обясни, че в случая не се касае за взаимоотношения между началник и подчинени, а за чисто човешки взаимоотношения. По думите му военнослужещите не били на работа в момента, а на един от тях дори е кум и кръстник на детето му.

"Значи, момчетата са били в компенсация, второ, на едно от момчетата аз съм кръстник на детето му и на доброволни, на колегиални и приятелски начала. Но явно има хора, които ме дебнат и без да знаят какви са фактите, гледат да ме очернят. Прокуратурата си спазва процедурата. При тях е пристигнал сигналът и те са длъжни да го проверят", заяви Шивиков пред БНР.

Според генерала случващото се е злонамерена акция срещу него, но не знае как сигналът е стигнал до разследващите.

"Някой има огромен интерес да бъда злепоставен и компрометиран. Не искам да коментирам нищо повече, достатъчно е петното, което ми беше лепнато. Явно е, че много се доверявам", заключи той.

Генералът обяви още, че ще обжалва наложената му мярка за неотклонение.

Димитър Шивиков беше назначен за командир на 61-ва механизирана бригада с указ на президента Росен Плевнелиев през 2012 г. Тогава държавният глава го удостои и с висшето офицерско звание „бригаден генерал“, дотогава той беше полковник.

Шивиков е командвал български батальон в Ирак и е служил като национален командир на българския контингент в Афганистан. Той е автор на девиза на 68-а бригада "Специални сили" - "Там, където другите не могат".