Сред забранените дейности е и санирането само на отделни апартаменти, което ще може да се прави само по общ проект на цялата сграда.

Правителството прие вчера проект за промени в Закона за управление на етажната собственост, който ще внесе за разглеждане и приемане в парламента.

51% от съседите в блока вече ще могат да вземат решения за поставяне на рекламни пана или антени върху сградата, пише "Труд". Същото важи и за решенията за присъединяване към топлофикация, водопровод или газопровод или за отказването от тях. В момента тези решения се вземат с гласовете на поне 67% от съседите.

Гражданите да не могат да санират апартаментите си самостоятелно, а само по общ проект на цялата сграда. Общите събрания на собствениците да се произнасят за вътрешните ремонти и външните преустройства, както и за поддръжката на блоковете. Общините да затегнат контрола по външния вид на сградите, естетиката и цвета на фасадите, остъкляването на балконите.
Това предвиждат още промените в закона, писа неотдавна и в. "Сега".

"Етажната собственост трябва да има много по-активна роля - с по-строги правила, санкции и правомощия. Трябва да се създаде ред и да се преустановят практиките за саниране само на един апартамент или остъкляване на определен брой фасади. Кръпките по сградите трябва да бъдат забранени", заяви неотдавна регионалният министър Лиляна Павлова, мотивирайки промените. 

Според нея общините трябва да следят за унифициране на фасадите, за естетическото и безопасното им поддържане. 

Вече остъклените тераси и другите заварени промени няма да се премахват принудително.

Увеличават се и глобите при неспазване на закона, които се налагат от управителите на етажната собственост и от кметовете. Вместо от 100 до 500 лв. санкциите ще са от 500 до 1000 лв. Кметът пък ще има право да разпореди влизане в частно жилище, ако собственикът не предоставя достъп при общи ремонти или обновявания.

Измененията в закона ще позволят да се регистрират сдружения на собствениците за няколко сгради в режим на етажна собственост, които са изпълнени при свързано застрояване по смисъла на ЗУТ.