Това са част от предложенията за промени в ресорната нормативна база, обсъдени днес на среща между служебния вицепремиер по икономическа политика Екатерина Захариева и председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков, предаде БТА.

Проблемът с некачествения ремонт на асансьори стана особено актуален, след като в началото на седмицата при падане на асансьор в жилищен блок в София загина жена, а друга бе тежко ранена. През последната година имаше още няколко подобни случая.

От ДАМТН предлагат:

  • при всеки ремонт, който се отнася до системите за безопасност на съоръжението, надзорната фирма задължително да проверява дейностите по ремонта;
  • проверката на място при издаване на лиценз да се извършва от комисия, различна от комисията, която е разглеждала документите на кандидата за лиценз преди това;
  • въвеждане на размер на застраховката за вредите, които лицензираните и поддържащите фирми могат да причинят вследствие на неизпълнение на задълженията си.

В рамките на срещата са били обсъдени възможностите за временно отнемане и ограничаване обхвата на лицензия за технически надзор при установени нарушения, както и броят на инспекторите да бъде пропорционален на броя регистрирани съоръжения.

ДАМТН предлага още всички служители да са назначени във фирмата на постоянен трудов договор и на пълно работно време, както и броят на техниците да бъде пропорционални на поддържаните съоръжения. Задължително в ревизионната книга да се прилага копие от всеки платежен документ за поддръжка и надзор, също е сред предложенията.

Още преди информационната система да влезе в употреба, ще се въведе поставянето на стикери на видно за ползвателите място, от които стават ясни датата и валидността на последната проверка. На стикерите ще има и номер на денонощна гореща телефонна линия на ДАМТН за сигнали за нередности и просрочена валидност на проверки.

Ранената жена вече е в съзнание


41-годишната жена, която пострада тежко при пропадането на асансьор в София, вече е в съзнание. Вчера лекарите от болница "Света Анна" са направили още 2 операции - на гръбначния стълб и на единия крак. Според лекуващия лекар жената е добре, в ранен следоперативен период.

"Събудена е болната, адекватна е, ориентирана е за собствена личност, за време и за място. Дългосрочни прогнози, естествено, не можем да правим в момента", каза д-р Николай Добрев пред БНР..