Това е начинът да се поставят здравите духовни устои, заявиха от Светия синод.
Църквата настоява да е въведе задължително обучение по религия - православие, от 1 до 12 клас. По мнението на Ловчанския митрополит Гавриил, изразено преди шествието, е добре въвеждането на религиозното обучение да стане още от предучилищната подготовка.
От 2012 г. предучилищната подготовка за 5-годишните деца е задължителна.

Точно в 12 часа камбани зазвъняха във всички православни храмове в страната и дадоха старт на литийното шествие в София. С тропари и песнопения хиляди миряни тръгнаха от НДК и преминаха по централни софийски улици до храм-паметника „Свети Александър Невски”.
На площада на специална платформа българският патриарх Максим и архиереите отслужиха молебен за българските деца и за задължително обучение по религия. Патриархът пожела божието благословение да бъде над всички, след което всички на площада запяха "На многая лета". Последва химнът на България с развети трибагреници. По данни на организаторите, в шествието са се включили 10 000 души от цялата страна, предаде "Фокус".

В специално обръщение БПЦ призова държавата да изпълни дълга си и да въведе задължително обучение по религия предвид задълбочаващата се ценностна криза. Тестът бе прочетен от русенският митрополит Неофит, който е и говорител на Светия синод. Той припомни още ролята на църквата през Възраждането и създаването на първото светско училище.

След като приключиха словата, всички започнаха да скандират „Православие”.
На един от лозунгите, носени от гражданите, бе написано: „66 години атеизъм стигат!”
Църковна делегация от синодални митрополити, духовници, родители и деца внесе в президенството, Народното събрание, Министерски съвет и МОМН гражданска позиция за незабавни законодателни промени за въвеждането на конфесионално обучение по религия (вероучение) в задължителната учебна подготовка и в детските градини.

Концепцията на Светия синод предвижда да има профили в училище - религия-католицизъм, религия-ислям, а за учениците, които не желаят да изучават религия, да има предмет етика. В момента в училище се изучава религия като свободно избираем или задължително избираем предмет.

След среща с представители на литийното шествие министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че ще внесе за обсъждане през следващата седмица в Министерския съвет петицията на Светия синод. По думите му сега не може да има никакви промени, защото "учебната година вече е в ход", но предстои много широко обсъждане на въпроса с изучаването на религията, а вмедомството и цялото правителство ще отговорят на обществения интерес "такъв, какъвто е той".

По-рано в парламента Игнатов коментира, че вярата не може да бъде усвоена по академичен път - било то в училище или на университетската скамейка. Според него това, което трябва да направим като общество, е да призовем в неделния ден вярващите семейства, празнично облечени, да посетят храма

Вижте още снимки от шествието