Административният съд отмени решение на Комисията за защита от дискриминация, според което това не представлява дискриминация. Решението на комисията е взето в разширен петчленен състав. В него се посочва, че правото на избор на хранителен режим, съобразен с нормите на религията, може да бъде защитено само тогава, когато не противоречи на интерес от по-висш порядък, съобщи "Нов живот".

Уточнява се, че такъв е публичният интерес от отглеждане на здраво и пълноценно поколение, а отговорността за това, в случаите, в които децата посещават детски градини и училища, е на институциите, осигуряващи тяхното отглеждане и възпитание. В становище на Министерството на здравеопазването се заявява подкрепа за решението на комисията.

Жалбоподателят от своя страна изтъква, че в исляма забраната за консумиране на свинско месо е задължителна и липсата на „хелял“ (приемлива храна за мюсюлманите) в държавни или общински, образователни и болнични институции на територията на страната, представлява форма на дискриминация и нарушение на основни човешки права. Според жалбата, съществуващото положение накърнява достойнството на децата въз основа на етническа принадлежност, религия и произход, както и че липсата на хелял създава обидна и враждебна среда за изповядващите мюсюлманска религия.

В решението на комисията се обяснява, че храната е стандартизирана и съобразена с бюджета на посочените институции, като отклонения са предвидени само за децата със здравословни проблеми. В мотивите се казва също, че здравите деца са третирани равно съгласно съществуващите разпоредби, а различното им третиране би било дискриминация.

Позицията на община Кърджали е, че родителската жалба е неоснователна – храненето на децата в детските градини се осъществява съгласно изискванията на Закона за здравето и подзаконовите актове по прилагането му. От кметството посочват, че искането за осигуряване на хелял противоречи на правовия ред в страната, както и че общинските власти са предприели необходимото, за осигуряване на такава възможност, но до момента не е заявявано желание, от страна на родителите.

В мотивите за отмяна на решението на комисията, съдията Айгюл Шефки се казва, че решението на комисията става дума само за третирането по признак „религия“, но не са събирани доказателства и липсват мотиви по отношение на дискриминация, основана на „етническа принадлежност“ и „произход“.

Съдът намира, че комисията „не е извършила пълно и обективно изследване“по твърденията за дискриминация по признаците „етническа принадлежност“ и „произход“, както и „дискриминация по признак „религия“ в общинските и държавни училища и болници, изразяваща се в липсата на приемлива храна“.

Съдът смята, че комисията е приела „априори, че зачитането на правото на родителите да определят храната на децата си в зависимост от религиозните им убеждения, засяга публичен интерес от по-висш порядък – отглеждането на здраво и пълноценно поколение“. Уточнява се, че комисията не е посочила „какви конкретни нормативни изисквания за здравословно хранене биха били нарушени“.

„Не е разгледана възможността, при заявено от родителите изрично желание, свинските продукти, присъстващи в менюто на децата, да бъдат заменяни с друг вид месни продукти, със съизмерима хранителна стойност и при съпоставима цена.

Не е обсъждан въпросът, противоречи ли тази възможност на изброените в решението нормативни актове, уреждащи здравословното хранене на децата или е свързано със създаването на по-добра организация в съответните държавни и общински институции.“ – се казва още в съдебното решение.

Преписката се връща на Комисията за защита от дискриминация, която трябва да се произнесе отново по жалбата.

Посочва се, че в зависимост от отговора на горните въпроси, „следва да се направи и съпоставка между законната цел по здравословно хранене, постигана чрез предлагане на стандартизирано меню в детските градини и законния интерес на родителите“.