Американската телевизия се позовава на командването на Канадските специални операции.

Името на стрелеца не се съобщава. Той участва в канадско елитно подразделение от специалните сили, което "съветва и подпомага" иракските части, сражаващи се, за да отвоюват Мосул от "Ислямска държава".

Подразделението (посочено като Joint Task Force 2) е разгърнато зад фронтовата линия.

В официално съобщение се казва:

"Командването на Канадските специални операции може да потвърди, че член на Joint Task Force 2 успешно удари цел от 3540 метра. По съображения за оперативна сигурност и за да се съхрани сигурността на нашия личен състав и на нашите коалиционни партньори, ние няма да обсъждаме точните подробности за това кога и как стана това."

Скептицизъм

Поради разстоянието, от което е произведен изстрелът, някои гласове във военната общност изразиха скептицизъм относно канадското съобщение, отбелязва Си Ен Ен.

Обявеният изстрел от 3540 метра, или около 2,2 мили, би надминал предишния снайперистки рекорд от 2474 метра (1,54 мили), установен от британеца Крейг Харисън. Пред ноември 2009 г. той уби двама талибански бунтовници.

По-малко от 10 секунди

"Глоуб енд мейл" пръв съобщи за успешния изстрел, добавяйки, че той е прекъснал нападение на ИДИЛ против иракски сили. Но канадският всекидневник се позова на ненаименувани източници.

"Елитният снайперист използвал пушка "Макмилън" ТАС-50 (McMillan ТАС-50), стреляйки от височина по време на операция, реализирана миналия месец в Ирак. За по-малко от 10 секунди той уловил и ударил целта", пише вестникът.

Канадската военна част потвърди далечината на изстрела малко след публикацията в "Глоуб енд Мейл", но това остава да се потвърди и от трети източник, посочва Си Ен Ен.

***
През 2016 г. правителството на Канада съобщи, че ще утрои тренировъчните си усилия в Северен Ирак, макар че предишната година се оттегли от водената от САЩ въздушна кампания.

През май т.г. иракските сили предприеха финален (както те се надяват) тласък, за да смажат ИДИЛ в Мосул, втория по големина град в страната.